Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις ελληνικές επιχειρήσεις - Κότση, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η παγκόσμια κοινότητα κλονίστηκε από ένα πρωτοφανές, για τουλάχιστον έναν αιώνα, γεγονός, δηλαδή, την εκδήλωση της πανδημίας του Covid-19 που ξεκίνησε από την Κίνα. Άμεσα, η πανδημία εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας την νόσηση, αλλά και τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέχρι και σήμερα, σχεδόν τρία χρόνια μετά, η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων κι έχει αναμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία. Ως ξαφνικό και απρόσμενο γεγονός, η πανδημία ανατάραξε την διεθνή οικονομία και δημιούργησε συνθήκες ύφεσης με αβέβαιη διέξοδο. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, η αναστολή της παραγωγικής διαδικασίας και η κάθετη μείωση των μετακινήσεων επέδρασαν αρνητικά στην πλειοψηφία των τομέων της ανθρώπινης δραστηριότητας. Αν και σαφώς ο βασικός αντίκτυπος ήταν η απειλή της ανθρώπινης ζωής, η πανδημία λειτούργησε κατασταλτικά και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην περίπτωση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στις ελληνικές επιχειρήσεις. Μέσω της βιβλιογραφικής ανασκόπησης επιχειρήθηκε να αναδειχθούν τα σημαντικότερα προβλήματα που ανέκυψαν για τις ελληνικές επιχειρήσεις, εν μέσω της πανδημίας, καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από το κράτος ώστε να μετριαστεί η ύφεση. Η έλλειψη ρευστότητας και η απότομη μείωση στον κύκλο εργασιών, λόγω της μειωμένης ζήτησης στους περισσότερους τομείς της οικονομίας, η εκτεταμένη ζημιά στον τουρισμό και το πρόβλημα της διατήρησης της απασχόλησης φαίνεται ότι αποτέλεσαν τα βασικά προβλήματα για τους Έλληνες επιχειρηματίες. Στα πλαίσια αυτά, το κράτος προχώρησε σε έκτακτες ενισχύσεις ρευστότητας, φορολογικές ελαφρύνσεις και στήριξη της απασχόλησης.
The impact of the pandemic on Greek businesses
Μ.Δ.Ε. 13
Keywords: COVID 19- Πανδημία, 2020 -- Οικονομικές απόψεις; Οικονομική κρίση; Πανδημία Covid-19; Ελληνικές επιχειρήσεις; Κρατικές παρεμβάσεις; Covid-19 pandemic; Greek business; State interventions