Η επίδραση της σωματικής άσκησης στα άτομα με κατάθλιψη και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν - Δανίλη, Αθανασία-Ζωή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις ψυχικές διαταραχές και κυρίως από την κατάθλιψη. Τα άτομα χάνουν μεγάλο ποσοστό της δύναμης τους καθώς τις περισσότερες φορές υπάρχουν πολυσύνθετα προβλήματα όπως η έλλειψη στέγης, εργασίας και η γενικότερη φτώχεια. Μέσα σε όλο αυτό το βεβαρημένο φορτίο τα άτομα βρίσκουν μεγάλη ανακούφιση με τη σωματική άσκηση και καλυτέρευση της ποιότητας ζωής τους. Βασικός σκοπός είναι η βελτίωση της ψυχικής τους υγείας. Βέβαια υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που εμποδίζουν τα άτομα με κατάθλιψη να ασχοληθούν με τη σωματική άσκηση. Σκοπός της εργασίας είναι να εντοπίσει τα οφέλη της σωματικής άσκησης στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη και να διερευνήσει τα εμπόδια πού βρίσκουν τα άτομα αυτά στο να ασχοληθούν με κάποιου είδους άσκηση. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκε ποιοτική έρευνα με τη λήψη ημιδομημένων συνεντεύξεων. Το δείγμα της έρευνας ήταν 9 άτομα (8 γυναίκες και 1 άνδρας) που πάσχουν από κατάθλιψη και ασχολούνται με τη σωματική άσκηση ηλικίας από 26-56 ετών. Το δείγμα των συμμετεχόντων στην παρούσα έρευνα προήλθε με δειγματοληψία ευκολίας. Η προσέγγισή τους πραγματοποιήθηκε μέσα από αντίστοιχες ομάδες στο facebook αποτελούμενες από άτομα που βιώνουν κατάθλιψη και ασχολούνται με τη φυσική δραστηριότητα. Τα βασικά συμπεράσματα έδειξαν ότι η σωματική άσκηση επιδρά με θετικό τρόπο στα άτομα με κατάθλιψη και ότι κυρίως οι συναισθηματικοί και οι οικονομικοί παράγοντες εμποδίζουν τα άτομα με κατάθλιψη να ασχοληθούν με κάποιο είδος σωματικής άσκησης.
The effect of physical exercise on people with depression and the barriers they face
Keywords: Κατάθλιψη; Ποιότητα ζωής; Άσκηση - Απόψεις υγείας; Φυσική κατάσταση; Ψυχική υγεία; Depression; Quality of life; Exercise - Health aspects; Physical fitness; Mental health; Κατάθλιψη; Ποιότητα ζωής; Σωματική άσκηση; Εμπόδια; Ψυχικές διαταραχές; Depression; Quality of life; Physical exercise; Barriers; Mental disorders