Το υπάρχον μοντέλο λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών της Ελλάδας Gov ERP και η μετάπτωσή τoυ στο νέο επιχειρησιακό μοντέλο. Διαλειτουργικότητα με συστήματα τρίτων φορέων και προβλήματα εφαρμογής - Πιερράκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη μετάβαση του πληροφοριακού συστήματος Gov ERP, που χρησιμοποιείται στις οικονομικές υπηρεσίες του ελληνικού δημοσίου, σε ένα νέο επιχειρησιακό μοντέλο. Το Gov ERP αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία για τον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των οικονομικών διαδικασιών, ενισχύοντας τη διαφάνεια, την αποδοτικότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των δημόσιων φορέων. Η εργασία αναλύει το υφιστάμενο σύστημα, τις ανάγκες και τους λόγους που οδήγησαν στην αλλαγή του, καθώς και τις τεχνολογικές προκλήσεις που συνοδεύουν την υλοποίηση της νέας πλατφόρμας. Ειδικότερα, η έρευνα εξετάζει την εμπειρία των χρηστών του Gov ERP, τις αντιλήψεις τους για την αποτελεσματικότητα του νέου συστήματος και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζονται κατά τη διαδικασία μετάπτωσης. Μέσω ποιοτικής και ποσοτικής ανάλυσης, αξιολογούνται τα οφέλη που προκύπτουν από την εφαρμογή του νέου συστήματος, καθώς και οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιτυχή υιοθέτησή του. Τα ευρήματα της μελέτης καταδεικνύουν ότι, παρά τα σημαντικά πλεονεκτήματα του Gov ERP, υπάρχουν προκλήσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση των χρηστών, την τεχνική υποστήριξη και τη διαλειτουργικότητα με άλλα πληροφοριακά συστήματα. Τέλος, η εργασία προτείνει μέτρα για τη βελτίωση της εφαρμογής του Gov ERP, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών.
The existing operating model of Greece's financial services Gov ERP and Its transition to the new business model: Interoperability with third-party systems and implementation challenges
Αρ. Εισ.: 172 cd
Keywords: Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση -- Ελλάδα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Πληροφοριακά συστήματα διοίκησης; Αποτελεσματικότητα; Δημόσια διοίκηση; Διαλειτουργικότητα; Ηλεκτρονική διακυβέρνηση; Gov ERP; Effectiveness; Public administration; Interoperability; E-Governance