Η φιλοσοφία της ζωής μέσα από το βίωμα των χαρακτήρων του μυθιστορήματος Ασθενείς και Οδοιπόροι του Γεωργίου Θεοτοκά: Η περίπτωση του Μαρίνου Βελή - Δασκαλοθανάσης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης τη φιλοσοφία της ζωής μέσα από το βίωμα των βασικών χαρακτήρων του μυθιστορήματος του Γιώργου Θεοτοκά Ασθενείς και Οδοιπόροι και επικεντρώνεται κυρίως στην περίπτωση του Μαρίνου Βελή. Μέσα από την παρουσίαση αυτών των χαρακτήρων του μυθιστορήματος αλλά και από το σύνολο της ανάλυσης, γίνεται αντιληπτή η επιρροή του συγγραφέα από τον Ανρί Μπερξόν, τον Βίλχελμ Ντίλταϋ και τον Ιωάννη Συκουτρή. Επίσης, καταδεικνύεται η πίστη του συγγραφέα στην προσπάθεια αντίστασης των ανθρώπων απέναντι στην προδιαγεγραμμένη μοίρα τους, μέσα από ένα ταξίδι πνευματικής ανέλιξης, κατά το οποίο βρίσκουν τελικά το νόημα της ζωής τους με πρόταγμα την αγάπη και την πίστη στο πρόσωπο του ανθρώπου. Η εργασία δομείται στους εξής άξονες: Στα βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, με κεντρική ιδέα την κατανόηση από μέρους του αναγνώστη των γεγονότων που κατά τη γνώμη μας σημάδεψαν τη ζωή του Γιώργου Θεοτοκά· στην παρουσίαση βασικών ιδεών του Βίλχελμ Ντίλταϋ και του Ανρί Μπερξόν, αλλά κυρίως στην ανάλυση της Φιλοσοφίας της Ζωής του Ιωάννη Συκουτρή· στις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες της εποχής που ώθησαν τον συγγραφέα στη συγγραφή του μυθιστορήματος· στην προσέγγιση και ανάλυση των βασικών χαρακτήρων του μυθιστορήματος, στην οποία δίδεται έμφαση· στην παράλληλη παρουσίαση των απόψεων του συγγραφέα και του Μαρίνου Βελή, με στόχο την ανάδειξη αυτού που ο ίδιος ο συγγραφέας είχε αναφέρει σχετικά με την επιθυμία του να μεταφέρει απόψεις και προβληματισμούς του μέσω ενός μυθιστορηματικού χαρακτήρα· στην προβολή, μέσω της παρουσίασης του μοναχού Τιμόθεου, της στροφής του συγγραφέα προς την Ορθοδοξία και της πεποίθησής του για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της έννοιας της αγάπης ως στόχου ζωής, έννοια η οποία και αναλύεται. Διαβάζοντας κάποιος την εργασία, μπορεί να οδηγηθεί στην ίδια διαπίστωση που οδηγηθήκαμε κι εμείς: την επίδραση που ασκεί ένα λογοτεχνικό έργο στον ψυχισμό του αναγνώστη. Μέσα από την ταύτιση, τη συναισθηματική λύτρωση και την κατανόηση των μυθιστορηματικών χαρακτήρων, ο αναγνώστης μπορεί να οδηγηθεί στην προσωπική του ανάπτυξη, μέσα από την αναδημιουργία του κειμένου και τη εξεύρεση της δικής του φιλοσοφίας της ζωής.
Keywords: Θεοτοκάς , Γιώργος , 1905-1966 -- Βιογραφία; Θεοτοκάς , Γιώργος , 1905-1966 -- Ερμηνεία και κριτική; Θεοτοκάς , Γιώργος , 1905-1966 -- Ασθενείς και οδοιπόροι; Θεοτοκάς , Γιώργος , 1905-1966 -- Φιλοσοφία; Θεοτοκάς , Γιώργος , 1905-1966 -- Χαρακτήρες; Ελληνικό μυθιστόρημα, Σύγχρονο -- 20ος αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Γιώργος Θεοτοκάς; Ασθενείς και Οδοιπόροι; Χαρακτήρες; Μαρίνος Βελής; Φιλοσοφία της ζωής; George Theotokas; Patients and Wayferers; Characters; Marinos Velis; Philosophy of life