Διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας αναφορικά με τα οφέλη, τα εμπόδια και την αποτελεσματικότητα της απομακρυσμένης διδασκαλίας, κατά την έκτακτη εφαρμογή της στα σχολεία την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού - Μαραγκάκη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
ΠΕΡΙΛΗΨΗ Η πανδημία του κορωνοϊού είχε πολλές επιπτώσεις σε διάφορους τομείς της ζωής ανάμεσά τους και στην Εκπαίδευση. Η απομακρυσμένη διδασκαλία αποτέλεσε τη λύση στην αναστολή λειτουργίας των σχολείων, κατά τη διάρκεια της κρίσης του covid-19. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση των αντιλήψεων των εκπαιδευτικών, αναφορικά με τα οφέλη, τα εμπόδια και τις προϋποθέσεις επίτευξης της αποτελεσματικότητας της απομακρυσμένης διδασκαλίας, κατά την εφαρμογή της την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Το δείγμα αποτέλεσαν 10 μόνιμοι εκπαιδευτικοί οι οποίοι υπηρετούν σε δημόσια σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Κορινθίας, ενώ για τη συλλογή των ερευνητικών δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η ημιδομημένη συνέντευξη με ερωτήσεις ανοικτού τύπου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα κύρια οφέλη της απομακρυσμένης διδασκαλίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές είναι τα εξής: i. Ευκολία, οικονομία χρόνου, κόπου, χαρτιού και χρημάτων κατά το διαμοιρασμό του εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και δυνατότητα αναζήτησής του από τους μαθητές. ii. Αυτενέργεια, συνεργασία μεταξύ των μαθητών, οικοδόμηση της γνώσης κι επομένως μια περισσότερο μαθητοκεντρική προσέγγιση της διδασκαλίας. iii. Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων από τους μαθητές. iv. Εξατομίκευση και διαφοροποίηση της διδασκαλίας, παροχή άμεσης και ουσιαστικής αυτόματης ανατροφοδότησης, δυνατότητα ανάπτυξης της κριτικής σκέψης, σύνδεσης της θεωρίας με την πράξη, αυτοαξιολόγηση και ενεργητική συμμετοχή των μαθητών. Επιπλέον, τα κύρια εμπόδια της υλοποίησης της απομακρυσμένης διδασκαλίας που αναδείχθηκαν από τους εκπαιδευτικούς ομαδοποιηθήκαν στα παρακάτω: i. Επιπλέον χρόνος, φόρτος εργασίας και άγχος για να γνωρίσουν τα καινούρια ηλεκτρονικά περιβάλλοντα μάθησης, άγνοια σχεδιασμού εξ αποστάσεως μαθήματος, και δυσκολία εύρεσης έτοιμου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. ii. Έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων και εξοικείωσης με δραστηριότητες ομαδοσυνεργατικής μάθησης, εκφοβισμός από συμμαθητές, χρήση ψηφιακού 4 υλικού ακατάλληλου, απουσία οπτικής επαφής και παρακολούθηση του ηλεκτρονικού μαθήματος και από άλλους εκτός των μαθητών. iii. Απουσία συνοχής στις τάξεις, ελλείψεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, επιπλέον, δυσκολία επίβλεψης και αδυναμία αξιολόγησης των μαθητών. iv. Δυσκολίες τεχνικές, υποδομής, σύνδεσης και ψηφιακού γραμματισμού, σύνδεση από κινητό τηλέφωνο με περιορισμένες δυνατότητες και απροθυμία συμμετοχής μαθητών στην σύγχρονη απομακρυσμένη διδασκαλία. Τέλος, όλοι οι εκπαιδευτικοί υποστήριξαν πως οι προϋποθέσεις για να μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά η απομακρυσμένη διδασκαλία, όποτε κι αν χρειαστεί στο μέλλον είναι οι ακόλουθες: i. Εξασφάλιση του απαραίτητου εξοπλισμού, επιμόρφωση στις ψηφιακές τεχνολογίες με βάση την ειδικότητα και την εμπειρία των εκπαιδευτικών και πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς προβλήματα, με μεγάλη ταχύτητα. ii. Αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών. iii. Εξασφάλιση από τους γονείς του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού και του προσωπικού χώρου, συχνή επικοινωνία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και επιμόρφωσή τους με προγράμματα Δια Βίου Μάθησης. iv. Υλοποίηση ομαδοσυνεργατικών δραστηριοτήτων, αλληλεπίδραση "πρόσωπο με πρόσωπο" από απόσταση και δημιουργία Forum συζητήσεων για τους μαθητές.
Αριθμός Εισαγωγής: 013000 cd
Keywords: Εκπαίδευση εξ αποστάσεως -- Ελλάδα; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα; Διδακτικά συστήματα -- Ελλάδα; Τεχνολογία της πληροφορίας -- Μελέτη και διδασκαλία -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Covid-19 (ασθένεια) -- Ελλάδα; Covid-19 (ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εξ αποστάσεως εκπαίδευση; Εκπαίδευση; Απομακρυσμένη διδασκαλία; Ηλεκτρονική μάθηση; ΤΠΕ στην εκπαίδευση; Ψηφιακές τεχνολογίες; Ηλεκτρονική τάξη; Distance education; Remote teaching; e-learning; ICT in education; Education technologies; e-class