Τεχνολογίες και τεχνικές ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων σε θέματα υγείας - Λάζαρη, Μαρία-Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα πτυχιακή αποτελεί την συνέχεια της πτυχιακής εργασίας που είχα υλοποιήσει για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 με θέμα: Η διαχείριση μεγάλων δεδομένων με τις NoSQL ΒΔ και το Spark. Η επιστήμη της ιατρικής και η επιστήμη των υπολογιστών αναπτύσσονται παράλληλα και αρκετές φορές οι δρόμοι ανάπτυξης διασταυρώνονται. Ο χώρος της υγείας αποτελεί πρόκληση για την επιστήμη των δεδομένων, καθώς παράγει με εκθετικά αυξανόμενο ρυθμό δεδομένα ποικίλης μορφής. Τα υγειονομικά δεδομένα απαιτούν ταχεία επεξεργασία, ακριβή ανάλυση και ασφαλή αποθήκευση από τα υπολογιστικά συστήματα. Η επιστήμη των Big Data έχει αναπτύξει συστήματα τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις. Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων και των χαρακτηριστικών της NoSQL, Apache Cassandra και του Spark για τα Big Data, καθώς και χρήση αυτών των εργαλείων για ανάπτυξη εφαρμογής στα Big Data Healthcare analytics.
Keywords: Ιατρική πληροφορική; Εξόρυξη δεδομένων; Big data; Μη σχεσιακές βάσεις δεδομένων; Big Data; Big Data Healthcare analytics; NoSQL; Apache Cassandra; Spark