Αντιλήψεις εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις δυσκολίες ένταξης προσφύγων και μεταναστών και για τις επιμορφωτικές τους ανάγκες την περίοδο της πανδημίας - Κοντογιάννη, Ευθυμία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η αυξανόμενη άφιξη προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα έκανε ακόμη πιο επιτακτικό το ζήτημα της κοινωνικής και εκπαιδευτικής ένταξης των μαθητών με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο. Υπό το πρίσμα αυτό, το εκπαιδευτικό σύστημα καλείται να μετασχηματιστεί, ώστε να λειτουργεί συμπεριληπτικά. Η αποτύπωση και η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τοποθετούνται οι εκπαιδευτικοί απέναντι σ’ αυτή τη νέα συνθήκη-ανάγκη αποτέλεσε και το αντικείμενο της παρούσας έρευνας. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνήσει τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τις προκλήσεις, τα προβλήματα και τις παιδαγωγικές τους πρακτικές στις σύγχρονες πολυπολιτισμικές τάξεις, αλλά και να αναδείξει τις επιμορφωτικές τους ανάγκες. Πρόκειται για μια ποιοτική έρευνα, στην οποία χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο η ημι-δομημένη συνέντευξη. Το δείγμα αποτέλεσαν δέκα εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν σημαντικές δυσκολίες στην εκπαιδευτική πράξη, ωστόσο παρουσιάζονται θετικοί στην προσπάθεια κοινωνικής και εκπαιδευτικής ένταξης των προσφύγων-μεταναστών. Αναγνωρίζουν επίσης την ύπαρξη εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων που επηρεάζουν τόσο τη σχολική επίδοση όσο και ένταξή τους, υπογραμμίζοντας τη διόγκωσή τους κατά την περίοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω πανδημίας. Εμφανίζονται δεκτικοί απέναντι στην αξιοποίηση του διαφορετικού πολιτισμικού υποβάθρου των μαθητών τους και εκφράζουν την ανάγκη τους για επιμόρφωση με όρους σύγχρονων ενδυναμωτικών παιδαγωγικών προσεγγίσεων και διδακτικών εφαρμογών.
Αριθμός Εισαγωγής: 013337 cd
Keywords: Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενταξιακή εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική ισότητα -- Ελλάδα; Εκπαιδευτική κοινωνιολογία -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Εκπαιδευτική ανισότητα; Σχολική επίδοση; Σχολική ετερογένεια; Intercultural education; Educational inequality; Student performance; School diversity