Αξιολόγηση των Δημοσίων Υπαλλήλων ΟΤΑ Α' βαθμού - Κριτήρια και επίδραση στην παροχή υπηρεσιών - Παπαδάκη, Παναγιώτα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η διπλωματική εργασία αυτή προβάλλει αναλυτικά όλες τις πτυχές της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που εργάζονται στους ΟΤΑ Α’ βαθμού. Πιο συγκεκριμένα γίνεται η περιγραφή και η ανάλυση των κριτηρίων της αξιολόγησης των υπαλλήλων των Δήμων. Γίνεται επιπλέον ανάλυση, που έχει να κάνει με τη διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων από τους προϊσταμένους τους, αλλά και αντίστροφα, της αξιολόγησης των προϊσταμένων από τους υφιστάμενούς τους. Λόγος ακόμη γίνεται για το ποιοι είναι οι βαθμοί και ποια τα κριτήρια και οι διαδικασίες, που ακολουθούνται όχι μόνο κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αλλά και έπειτα. Μέσα από την πρωτογενή έρευνα, που πραγματοποιήθηκε, προβάλλεται το ποια μπορεί να είναι στην πράξη η στάση των υπαλλήλων ως προς το θεσμό της αξιολόγησης και βέβαια η επίδρασή του τόσο σε αυτούς, όσο και σε εκείνους που εξυπηρετούνται, δηλαδή τους πολίτες. Η έρευνα αυτή επιτεύχθηκε με τρεις συνεντεύξεις που έδωσαν υπάλληλοι δύο δήμων της Στερεάς Ελλάδας. Στην εργασία αυτή παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας που προκύπτουν πάνω στην αξιολόγηση στους ΟΤΑ και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός δημοσιεύσεων και άρα πηγών και πληροφοριών σχετικές με αυτή. Είναι κάτι σχετικά καινούργιο και η εφαρμογή αυτής της διαδικασίας είναι συχνά και από πολλούς αμφισβητήσιμη. Η έρευνα έχει ως σκοπό αφενός να εξακριβώσει το εάν και κατά πόσο εφαρμόζεται και μάλιστα με σωστό τρόπο η αξιολόγηση στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, και αφετέρου το ποια είναι η επίδραση που έχει στην εργασία των υπαλλήλων και βεβαίως στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια Διοίκηση--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι--Ελλαδα; Αξιολόγηση; Δήμος; ΟΤΑ Α’ Βαθμού; Κριτήρια; Βαθμοί