Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Δημιουργική Γραφή. Μια έρευνα δράσης με μαθητές της Δ΄ τάξης σε δημοτικά σχολεία της Σπάρτης. - Διακουμάκου, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα ερευνητική εργασία με τίτλο: Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και Δημιουργική Γραφή. Μια έρευνα δράσης με μαθητές της Δ’ τάξης σε δημοτικά σχολεία της Σπάρτης, επιχειρούμε μια σύντομη ερευνητική μελέτη όσο αφορά τη διασύνδεση της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση και της Δημιουργικής Γραφής. Το ζητούμενο είναι κατά πόσο συμβάλλει θετικά και ενισχύει την φαντασία και τη δημιουργική σκέψη των μαθητών η Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση σε συνδυασμό με την Δημιουργική Γραφή. Η έρευνα – δράσης, που εφαρμόστηκε σε μεικτά τμήματα (αγόρια και κορίτσια) σε δύο Δημοτικά Σχολεία της Σπάρτης, στοχεύει να αποδείξει ότι μέσα από τη Δημιουργική Γραφή εντείνονται τα θετικά αποτελέσματα της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση εστιασμένα στα σχολεία ΕΑΕΠ1. Τα ερευνητικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η συγγραφή πρωτότυπων ιστοριών των μαθητών, οι οποίες μελετήθηκαν ως προς την ποσότητα και ποικιλία των ιδεών, δηλαδή τη νοητική ευχέρεια, ευελιξία και την συνεπαγόμενη ποιότητα των ιδεών. Επίσης, έγινε χρήση δεύτερου μεθοδολογικού εργαλείου, που είναι ένα ερωτηματολόγιο κατασκευασμένο από την ερευνήτρια, το οποίο περιέχει ερωτήματα δημιουργικής σκέψης προς τις ίδιες κατευθύνσεις, όπως ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία των ιδεών των μαθητών και δόθηκε δύο φορές. Τα ερωτήματα αυτά απαντήθηκαν από τους μαθητές στα τελευταία εργαστήρια εφαρμογής της Δραματικής Τέχνης στην Εκπαίδευση σε συνδυασμό με την Δημιουργική Γραφή. Το πρώτο δόθηκε στους μαθητές αμέσως μετά την ολοκλήρωση και το άλλο μετά από το πέρασμα δύο εβδομάδων, χωρίς να εμπλακούν δημιουργικά με την Δραματική Τέχνη στην Εκπαίδευση και την Δημιουργική Γραφή. Τέλος, τηρήθηκε ημερολόγιο από την ερευνήτρια – εμψυχώτρια των εργαστηρίων για την αποδελτίωση σημαντικών συμβάντων και παρατηρήσεων κατά την διάρκεια των 12 συναντήσεων, 45 λεπτών η κάθε μια, που εφαρμόστηκε σε τέσσερα τμήματα της Δ΄ τάξης και σε πλήθος 88 μαθητών.
Keywords: Δράμα στην εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση; Δημιουργική γραφή; Έρευνα δράσης; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Δράμα στην εκπαίδευση; Δημιουργική γραφή; Έρευνα δράσης; Πρωτοβάθμια εκπαίδευση