Η επίδραση του θεατρικού παιχνιδιού με στοιχεία ψυχοκινητικής αγωγής στην κινητική ανάπτυξη παιδιών Α΄ τάξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. - Αλτάνη, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Πρωτεύον στόχος της Αναπτυξιακής Φυσικής Αγωγής είναι να αποκτήσουν τα παιδιά κινητικές δεξιότητες έτσι ώστε να γνωρίσουν την κίνηση, να κινούνται επιδέξια και να εκφράζονται μέσα από αυτήν (Gallahue, 2002). Σκοπός της παρούσας εργασίας ήταν να διερευνηθεί η επίδραση ενός προγράμματος θεατρικού παιχνιδιού με στοιχεία ψυχοκινητικής αγωγής στην κινητική ανάπτυξη παιδιών Α’ τάξης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 32 μαθητές της Α’ τάξης, ενός δημοτικού σχολείου του νομού Αττικής, ηλικίας 6,5 έως 6,9 ετών, τα οποία χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (Πειραματική ομάδα- 16 μαθητές και Ομάδα ελέγχου-16 μαθητές). Η Πειραματική ομάδα παρακολούθησε μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού με στοιχεία ψυχοκινητικής αγωγής, συνολικής διάρκειας 1,5 μήνες, δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο διάστημα η ομάδα ελέγχου ακολουθούσε το τυπικό καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου. Για την αξιολόγηση της κινητικής απόδοσης των δύο ομάδων πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις πριν και μετά την εφαρμογή του προγράμματος με τη Δέσμης Κινητικής Αξιολόγησης Bruininks- Oseretsky Test of Motor Proficiency-2, η οποία χρησιμοποιείται για την εκτίμηση της κινητικής ανάπτυξης ατόμων ηλικίας 2 έως 21 ετών (Bruininks, & Bruininks, 2005). Η στατιστική επεξεργασία έγινε με το στατιστικό πακέτο IBM SPSS Statistics 24. Για την ανάλυση των αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε t-test για κάθε ομάδα πριν και μετά το πρόγραμμα παρέμβασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην Πειραματική Ομάδα υπήρξε σημαντική βελτίωση της κινητικής απόδοσης μετά το παρεμβατικό πρόγραμμα, ενώ στην ομάδα ελέγχου δεν υπήρξε σημαντική διαφορά. Από τα αποτελέσματα προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρόγραμμα θεατρικού παιχνιδιού με στοιχεία Ψυχοκινητικής Αγωγής έδρασε θετικά στην κινητική ανάπτυξη σε παιδιά Α’ τάξης Δημοτικού Σχολείου.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θεατρικό παιχνίδι; Ψυχοκινητική αγωγή; Κινητική ανάπτυξη; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Θεατρικό παιχνίδι; Ψυχοκινητική αγωγή; Κινητική ανάπτυξη