Ανισότητα και οικονομική μεγέθυνση - Σωτηροπούλου, Θεοδώρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Παρά τις εντατικές έρευνες, εξακολουθεί να υπάρχει διαμάχη σχετικά με τη σχέση της εισοδηματικής ανισότητας και της οικονομικής μεγέθυνσης. Σε αυτήν την εργασία, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ανάλυση της διαχρονικής εξέλιξης, κατά την περίοδο 2003-2013, της τάσης της εισοδηματικής ανισότητας και της μεγέθυνσης στις χώρες που ανήκουν στο «Βορρά», το «Νότο» και την «Ανατολή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την ανάλυση χρησιμοποιούνται δεδομένα για το ρυθμό μεγέθυνσης και δύο δείκτες μέτρησης της ανισότητας. Παρατηρείται ένα σαφές χάσμα, μεταξύ των χωρών του «Βορρά» και του «Νότου». Στις χώρες του «Βορρά», η εισοδηματική ανισότητα είναι χαμηλή και ο ρυθμός μεγέθυνσης είναι υψηλός. Σε αντίθεση, στο «Νότο», παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης και μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες. Αναγκαίες είναι οι πολιτικές που ενισχύουν τη μεγέθυνση στις χώρες και μειώνουν την ανισότητα.
Μ.Δ.Ε. 66
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη -- Ελλάδα; Οικονομική ανάπτυξη -- Ευρώπη; Economic development -- Greece; Economic development -- Europe; Φτώχεια -- Ελλάδα; Φτώχεια -- Ευρώπη; Poverty -- Greece; Poverty -- Europe; Ανισότητα; Εισοδηματική Ανισότητα; Μεγέθυνση