Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά το Πρότυπο ISO 9001:2015. Μελέτη Περίπτωσης σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας. - Δημογέροντα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών είναι υψίστης σημασίας προκειμένου να εξασφαλίζεται ότι το σύστημα ψυχικής υγείας βελτιώνεται συνεχώς. Από το 2009 έχει καθιερωθεί ως δεσμευτικό το «Εγχειρίδιο Διασφάλισης και Βελτίωσης της Ποιότητας» για τις Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης με εποπτεία τήρησης των υποχρεωτικών κριτηρίων του Εγχειριδίου από το Υπουργείο Υγείας. Αυτή η εμπειρία της τυποποίησης των διαδικασιών και ο προσανατολισμός στην ποιότητα είναι που προσφέρει εύφορο έδαφος σε όλες τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας να εφαρμόσουν ένα πιο ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας σύμφωνα με κάποιο Διεθνές Πρότυπο, ώστε με αυτό τον τρόπο να υπάρχει συνεχής αξιολόγηση της καταλληλότητας και αποτελεσματικότητας του συστήματος ποιότητάς τους από εξωτερικούς επαγγελματίες. Το πιο γνωστό Πρότυπο Διαχείρισης Ποιότητας είναι το ISO 9001:2015 το οποίο εφαρμόζεται ευρέως και στις υπηρεσίες Υγείας. Είναι το Πρότυπο το οποίο θεωρήθηκε κατάλληλο για ανάπτυξη και λειτουργία στη Μονάδα Ψυχικής Υγείας που έχει επιλεγεί στη παρούσα Διπλωματική Εργασία ως Μελέτη Περίπτωσης. Η υπό εξέταση Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, όπως θα καταγραφεί αναλυτικά, για τη συστηματοποίηση των δραστηριοτήτων της και την αδιάληπτη πρόοδο των διαδικασιών της εγκατέστησε και εφαρμόζει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά το Πρότυπο ISO 9001:2015. Τα αποτελέσματα από την λειτουργία του Συστήματος Διαχείρισης Ποιότητας στην εν λόγω Μονάδα Ψυχικής Υγείας θα σχολιαστούν και θα εξεταστεί αν υπό προϋποθέσεις μπορούν να γενικευτούν και σε άλλες Μονάδες Ψυχικής Υγείας.
Αριθμός Εισαγωγής: 013605 cd
Keywords: Υπηρεσίες ψυχικής υγείας -- Ελλάδα -- Πειρπτωσιολογικές μελέτες; Διοίκηση ολικής ποιότητας -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Στρατηγικός σχεδιασμός -- Διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Quality, Total Quality Management, Quality Management, Quality Management Systems, Quality Management Systems Standards, ISO, ISO 9001:2015, Mental Healthcare, Case Study.; Ποιότητα; Διοίκηση ολικής ποιότητας; Διαχείριση ποιότητας; Συστήματα διαχείρισης ποιότητας; Πρότυπα; ISO; ISO 9001:2015; Μονάδες ψυχικής υγείας; Ψυχιατρική μεταρρύθμιση; Μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης; Μελέτη περίπτωσης; Quality; Total quality management; Quality management; Quality management systems; Quality management systems standards; Mental healthcare; Case study