Ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων εταιρειών του κλάδου λογισμικού στην ελλάδα και επιπτώσεις λόγω της πανδημίας του covid-19 - Δημητριάδης, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διερεύνηση της οικονομικής θέσης, των αποτελεσμάτων και της επίδοσης τριών επιλεγμένων εταιρειών του κλάδου λογισμικού μέσω της ανάλυσης οικονομικών καταστάσεων με ταυτόχρονη διερεύνηση των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 σε κλάδο και εταιρείες λογισμικού. Οι εταιρείες που επιλέχθηκαν είναι οι Epsilon net, Entersoft και ΙΛΥΔΑ Πληροφορική Α.Ε. για τις οικονομικές χρήσεις που περιλαμβάνουν τα έτη 2016 με 2020. Για την επίτευξη του στόχου της εργασίας ακολουθήσαμε τα εξής βήματα: Παρουσιάσαμε το θεωρητικό πλαίσιο της ανάλυσης οικονομικών καταστάσεων με αναφορά στο λογιστικό πλαίσιο. Στη συνέχεια αναλύσαμε τον κλάδο ΤΠΕ στον οποίο ανήκει ο κλάδος λογισμικού στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτόν. Προχωρώντας παρουσιάσαμε τις επιλεγμένες εταιρείες για να προχωρήσουμε στη συνέχεια σε ανάλυση των οικονομικών τους καταστάσεων εστιάζοντας στην ανάλυση μέσω αριθμοδεικτών και κάνοντας αναφορά σε πιθανές γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας σε οικονομικές καταστάσεις σύμφωνα με ΔΠΧΑ. Στο τέλος καταλήγουμε στα συμπεράσματα μας. Για την επεξεργασία, ανάλυση και εξαγωγή των συμπερασμάτων αυτών χρησιμοποιήθηκαν πηγές από εξειδικευμένα βιβλία, άρθρα και μελέτες. Μέσω των συμπερασμάτων προκύπτουν η καλή οικονομική θέση, τα αποτελέσματα, οι επιδόσεις και η γενικότερη πορεία των τριών εταιρειών για τα οποία όμως απαιτούνται και ανάλογα ικανές διοικήσεις. Επίσης προκύπτει ότι είναι εταιρείες οι οποίες επενδύουν στην καινοτομία και στην μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους. Η εικόνα αυτή αντικατοπτρίζει την γενικότερη αναπτυξιακή δυναμική, συμπαρασυρόμενη από τις τεχνολογικές εξελίξεις, του συγκεκριμένου κλάδου ο οποίος εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να είχε σημαντικές αρνητικές συνέπειες από την πανδημία όπως άλλωστε και οι επιλεγμένες εταιρείες για τις οποίες κάναμε την ανάλυση. Ωστόσο για εταιρείες άλλων κλάδων που εφαρμόζουν ΔΠΧΑ, ενδέχεται από τις οικονομικές τους καταστάσεις να προκύπτουν κάποιες συνέπειες εξαιτίας τις πανδημίας.
Financial statements analysis of software companies in greece and the impact due to the covid-19 pandemic
Μ.Δ.Ε. 28
Keywords: Οικονομικές καταστάσεις; Εταιρείες λογισμικού; Ανάλυση; Οικονομικές καταστάσεις; Εταιρείες λογισμικού; Κλάδος τπε; Πανδημία; Covid-19; Analysis; Financial statements; Software companies; Ict industry; Pandemic