Η δημιουργία Brand name πόλης και η συσχέτιση της δημιουργίας του με το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου. Μελέτη περίπτωσης: Δήμος Τρικκαίων – «Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων» - Παπασπύρου, Αλέξανδρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παγκοσμιοποίηση έχει εντείνει τον ανταγωνισμό σε όλους τους οργανισμούς, ιδιωτικούς και δημόσιους, με αποτέλεσμα να υιοθετούν εργαλεία και τεχνικές προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών, ώστε να εξασφαλίσουν μερίδιο από τις αναπτυξιακές ευκαιρίες της αγοράς. Η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί όταν ένας οργανισμός έχει όραμα, το οποίο θα αποτελέσει τον οδηγό για το σχεδιασμό στρατηγικών, μέσω των οποίων θα καθοριστούν οι στόχοι, τους οποίους καλείται και να υλοποιήσει. Σκοπός, η διαφοροποίηση και η μοναδικότητα του οργανισμού. Μια τέτοια πολιτική απαιτεί την εφαρμογή πρακτικών όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός και η δημιουργία brand name. Οι δύο αυτές τεχνικές μπορεί να συμβάλουν στην αναπτυξιακή πορεία οργανισμών, όπως είναι οι ΟΤΑ Α’ βαθμού. Ο Δήμος Τρικκαίων για παράδειγμα έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια, μέσω της διοργάνωσης του Μύλου των Ξωτικών που υλοποιείται στην πρωτεύουσά του, τον τίτλο της «πρωτεύουσας των Χριστουγέννων». Η σχέση που συνδέει το στρατηγικό σχεδιασμό με τη δημιουργία brand name σε μια πόλη αποτελεί ίσως το κλειδί για την επίτευξη της ανάπτυξης σε έναν Δήμο.
The creation of a Brand name and the correlation of its creation with the strategic plan of the Municipality. Case study: Municipality of Trikkaion – «Capital of Christmas»
Keywords: Στρατηγικός σχεδιασμός; Περιφερειακός προγραμματισμός; Οικονομική ανάπτυξη; Brand name; city branding; επωνυμία πόλης; στρατηγικός σχεδιασμός; ανάπτυξη