Η βυζαντινή παράδοση στον νέο ελληνισμό μέσα από τη ζωή και το αρχείο του ιερομόναχου Συμεών Μουστάκη (1864-1916) - Θεοδώρου, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Ο Αρχιμανδρίτης Συμεών Μουστάκης (1864-1916) υπήρξε ένας λόγιος ασκητής, η δράση του οποίου απλώνεται στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο. Με καταγωγή από το χωριό Λογκανίκος της βόρειας Λακωνίας, ταξίδεψε σε παιδική ηλικία στον βυζαντινό Άθωνα όπου μυήθηκε στην ασκητική και ησυχαστική παράδοση δίπλα στον περίφημο ασκητή Χατζηγιώργη. Ακολούθως ταξίδεψε στο αυτοκρατορικό μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης του Όρους Σινά και εντάχθηκε στη σιναϊτική μοναστική αδελφότητα, μελετώντας και εργαζόμενος στην περίφημη βιβλιοθήκη της Μονής. Κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι Φαλαισίας του νομού Αρκαδίας όπου παρέμεινε μέχρι πριν το θάνατό του. Στο ορεινό ασκητήριό του συγκρότησε μια μεγάλη και πολύτιμη βιβλιοθήκη εντύπων βιβλίων, αναλαμβάνοντας ευρύ κηρυκτικό και πνευματικό έργο στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Το σωζόμενο τμήμα της προσωπικής του βιβλιοθήκης, που εντοπίζεται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της στη Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή, τη δράση, την πνευματική του καλλιέργεια και τις γνώσεις του. Παράλληλα, ο συλλεκτικός χαρακτήρας της βιβλιοθήκης με σπάνια ή και μοναδικά τεκμήρια, πιστοποιεί ότι ο Λακεδαιμόνιος ασκητής υπήρξε μια χαρισματική προσωπικότητα που μέχρι σήμερα παρέμενε εν πολλοίς άγνωστη.
Keywords: Συμεών, Μουστάκης, Ιερομόναχος, 1864-1916; Συμεών, Μουστάκης, Ιερομόναχος, 1864-1916 -- Αρχεία; Συμεών, Μουστάκης, Ιερομόναχος, 1864-1916 -- Βιβλιοθήκη; Ασκητές -- Ελλάδα -- Βιογραφία -- Πηγές; Ασκητισμός -- Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Πηγές; Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία -- Ελλάδα -- Βιογραφία -- Πηγές; Πνευματική ζωή -- Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία; Μοναστική και θρησκευτική ζωή -- Ελλάδα -- Πηγές; Ελλάδα -- Πολιτισμός -- Βυζαντινές επιδράσεις -- Πηγές; Συμεών Μουστάκης; Αρχιμανδρίτης; Aσκητής; Λόγιος; Βυζάντιο; Νεότερος Eλληνισμός; Πολιτιστική παράδοση; Άγιο Όρος / Άθωνας; Χατζη-Γιώργης; Μοναστήρι Αγίας Αικατερίνης; Μοναστηρική βιβλιοθήκη; Ιδιωτική βιβλιοθήκη; Ιερά Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης; Νεοχώριο Φαλαισίας; Λογκανίκος Λακωνίας; Όρος Σινά; Simeon Moustakis; Archimandrite; Ascetic; Scholar; Byzantium; Modern Hellenism; Cultural Tradition; Mount Athos; Hatziyiorgis; Saint Catherine’s Monastery; Monastery library; Private library; Holy Metropolis of Monemvasia and Sparta; Neochori Faleasias; Logkanikos Laconia; Mount Sinai