Η Εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ε.Ε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - Δημητρακοπούλου, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), σύμφωνα με τη Συνθήκη της ΕΕ (ΣΕΕ), αποτελεί τη δέσμευση των κρατών-μελών για κοινή εξωτερική πολιτική. Η διατήρηση της ειρήνης και της διεθνούς ασφάλειας αποτελεί συστατικό στοιχείο του πρωτογενούς δικαίου και προτεραιότητα της Ε.Ε. Ταυτοχρόνως, η Ε.Ε για τη διατήρηση της ειρήνης και για την αντιμετώπιση κρίσεων υλοποιεί και εφαρμόζει στα πλαίσια της ΚΕΠΠΑ την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ). Το διεθνές εύθραυστο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει ενισχύσει την ανάγκη της κοινής εξωτερικής πολιτικής και σε αυτό έγκειται και η σπουδαιότητα και των δύο πολιτικών για την βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτέλεσε την πιο σοβαρή πρόκληση ασφάλειας στη μεταψυχροπολεμική περίοδο στο Ευρωπαϊκό έδαφος και αμφισβήτησε τις αρχές και τους κανόνες πάνω στους οποίους έχει δομηθεί η Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική και η ΚΕΠΠΑ. Στην παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται το πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και εξετάζεται ο ρόλος της μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
The EU’s foreign and security policy after the Russian invasion of Ukraine
Keywords: Ευρωπαική Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις; Ευρωπαική Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις--Ουκρανία; Ευρωπαική Ένωση, Χώρες της--Εξωτερικές σχέσεις--Ρωσία; Ασφάλεια, Διεθνής; Εξωτερική πολιτική; Ασφάλεια; Άμυνα; Ευρωπαϊκή Ένωση; ΝΑΤΟ; Ουκρανία; Ρωσία