Η Μία Όψη του Νομίσματος: Διαμόρφωση Στρατηγικής (Μελέτη Περίπτωσης Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιλίου) - Χαντζή, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η χρησιμότητα του στρατηγικού μάνατζμεντ έχει ήδη καταγραφεί στη βιβλιογραφία και έχει αποδειχθεί από την εμπειρία και σχετικές έρευνες. Στόχος της παρούσας εργασίας, είναι η εφαρμογή της μεθοδολογίας του στρατηγικού μάνατζμεντ, με έμφαση στο στρατηγικό σχεδιασμό, στη Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Ιλίου. Η εργασία είναι διαρθρωμένη σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο μέρος αποτελεί τη θεωρητική προσέγγιση στο μοντέλο του στρατηγικού μάνατζμεντ. Βασίζεται σε βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς και στις πανεπιστημιακές παραδόσεις στα πλαίσια του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών. Στο δεύτερο μέρος, αναλύεται η μελέτη περίπτωσης στρατηγικού σχεδιασμού της Διεύθυνσης Προσχολικής Αγωγής Δήμου Ιλίου. Στο πρώτο κεφάλαιο επιχειρείται η εισαγωγή στη στρατηγική και το στρατηγικό μάνατζμεντ. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται το υπόδειγμα του στρατηγικού μάνατζμεντ. Στο τρίτο κεφάλαιο καταγράφεται η σημασία της αγωγής στην πρώιμη παιδική ηλικία, και ο ρόλος που καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αναλύεται επίσης το εξωτερικό περιβάλλον του οργανισμού, ώστε να εντοπιστούν ευκαιρίες και απειλές. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύεται το εσωτερικό περιβάλλον του οργανισμού για να εντοπιστούν οι δυνάμεις και οι αδυναμίες του. Στο πέμπτο κεφάλαιο διατυπώνεται η αποστολή, καθορίζονται οι σκοποί και διαμορφώνονται οι στρατηγικές του οργανισμού. Στο έκτο κεφάλαιο καταγράφονται συνοπτικά, ορισμένα κρίσιμα για τον οργανισμό ζητήματα υλοποίησης και ελέγχου της στρατηγικής. Στο έβδομο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα.
The One View of the Coin: The Strategy Formulation (The Study Case of the Direction of Preschool Education of the Municipality of Ilion)
Keywords: Εκπαίδευση, Προσχολική--Ελλάδα; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Εκπαίδευση, Προσχολική; Στρατηγικό Μάνατζμεντ; Ανίχνευση Περιβάλλοντος; Ανταγωνιστικό Πλεονέκτημα; Διαμόρφωση Στρατηγικής