Ασφαλές και Υγιές Εργασιακό Περιβάλλον-Υγειονομικοί μέσω covid-19 - Καπερώνη, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η έννοια της ποιότητας ορίζεται ως ο βαθμός βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας που παρέχονται σε άτομα. Βασική παράμετρος της ποιότητας υπηρεσιών υγείας συνίσταται η ασφάλεια. Ως ασφάλεια, με βάση τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτιμάται ως «η απουσία βλάβης που μπορεί να προκληθεί σε έναν ασθενή κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της υγειονομικής περίθαλψης, σε ένα αποδεκτό ελάχιστο όριο». Ειδικότερα, η έννοια της υγείας σχετίζεται με τις σωματικές και τις νοητικές λειτουργίες όλων των ατόμων στο χώρο εργασίας καθώς και με την προστασία των ατόμων από εργατικά ατυχήματα (τραυματισμοί ή ασθένειες). Από την άλλη μεριά, η έννοια της ασφάλειας περιέχει τα στοιχεία εκείνα του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του χώρου εργασίας, όπου οι πηγές κινδύνου είτε έχουν εξαφανισθεί είτε έχουν ελαχιστοποιηθεί σε ανεκτό επίπεδο. Στον Ελλαδικό χώρο, η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας δεν έχουν υλοποιηθεί στο έπακρο, καθώς τόσο η ανάπτυξη όσο και η υλοποίηση συστηματικών προγραμμάτων ποιοτικής αναβάθμισης της ασφάλειας των παρεχόμενων υπηρεσιών, μειονεκτεί σε σύγκριση με άλλα συστήματα υγείας άλλων χωρών. Αξιοσημείωτο, να αναφέρουμε ότι, κατά τα τελευταία δύο χρόνια με το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19, ο τομέας της υγείας επλήγη περισσότερο, εφόσον έχει ένα εν δυνάμει επικίνδυνο περιβάλλον εργασίας και συνεπώς οι εργαζόμενοι εκτίθενται σε επαγγελματικούς κινδύνους, ιδίως σε κινδύνους από μολυσματικές ασθένειες. Σκοπός της παρούσας εργασίας, είναι να μελετηθούν οι συνθήκες εργασίας των επαγγελματιών υγείας στους χώρους εργασίας των νοσοκομείων από πλευράς υγείας και ασφάλειας, κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.
Αριθμός Εισαγωγής: 013756 cd
Keywords: Υγειονομικό προσωπικό -- Ελλάδα; Βιομηχανική ασφάλεια -- Ελλάδα; Βιομηχανική υγιεινή -- Ελλάδα; Εργασιακό περιβάλλον -- Μέτρα ασφαλείας -- Ελλάδα; Εργασία και εργαζόμενοι -- Ελλάδα; COVID-19 (Ασθένεια) -- Ελλάδα; Υγιεινή; Ασφάλεια; Εργασία; Συνθήκες εργασίας; Covid-19; Health; Safety; Work; Working conditions; Covid-19