Γεωπολιτική κρίση εξαιτίας του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και χρηματοοικονομικές επιπτώσεις - Νιάρος, Μελέτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η γεωπολιτική κρίση που απορρέει από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει βαθιές χρηματοοικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες αντανακλούν σε όλα τα παγκόσμια χρηματοοικονομικά συστήματα και αγορές. Η παρούσα μελέτη πραγματοποιεί μία ανάλυση του χρηματοπιστωτικού τοπίου στον απόηχο αυτής της κρίσης, περιλαμβάνοντας τις συνιστώσες της, τους τύπους της αγοράς και την έννοια του γεωπολιτικού κινδύνου. Με έμφαση στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών της για την παγκόσμια συνεργασία και τους περιβαλλοντικούς στόχους, η παρούσα έρευνα διερευνά τις αντιδράσεις και τις κυρώσεις που θέσπισε η διεθνής κοινότητα. Επιπλέον, εξετάζει τον αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές και το επενδυτικό κλίμα, αποκαλύπτοντας γνώσεις σχετικά με τη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, την αποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών και τις διακυμάνσεις των τιμών των εμπορευμάτων. Παράλληλα, η μελέτη εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις προσαρμόζονται στην κρίση, μέσω της διαφοροποίησης των αλυσίδων εφοδιασμού, των τεχνολογικών εξελίξεων και των επενδύσεων σε πρωτοβουλίες για το περιβάλλον, την κοινωνία και τη διακυβέρνηση (ESG). Ακόμη, εμβαθύνει στις πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, εξετάζοντας τις ανθρωπιστικές κρίσεις, τις περιφερειακές επιπτώσεις και τις εμπειρικές προσεγγίσεις για την κατανόηση του γεωπολιτικού κινδύνου. Μέσω της συζήτησης και της ανάλυσης, η μελέτη αυτή αναδεικνύει την εμφάνιση μεγαλύτερης αβεβαιότητας, πληθωριστικών πιέσεων, οικονομικής πίεσης και τον πιθανό κατακερματισμό των παγκόσμιων δικτύων εμπορίου και επενδύσεων. Επιπροσθέτως, μέσω της χρήσης του δείκτη GPR, παρέχεται μία περιγραφική ανάλυση του γεωπολιτικού κινδύνου και ορισμένων δυσμενών γεωπολιτικών γεγονότων που διαδραματίζονται μέχρι την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Συμπερασματικά, τα ευρήματα υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για προληπτικά μέτρα για το μετριασμό των οικονομικών επιπτώσεων και την αντιμετώπιση των πολύπλευρων προκλήσεων που θέτει η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.
Geopolitical crisis due to the war between Russia and Ukraine and financial implications
Μ.Δ.Ε. 89
Keywords: Γεωπολιτική; Παγκόσμια πολιτική -- 21ος αιώνας; Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, 2022; Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, 2022 -- Οικονομικές συνέπεις; Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία, 2022 -- Επιρροή; Ρωσία -- Διπλωματικές σχέσεις -- Ουκρανία; Ρωσία (Ομοσπονδία) -- Διπλωματικές σχέσεις -- Ουκρανία; Γεωπολιτική κρίση; Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας; Οικονομικές συνέπειες; Ενεργειακή κρίση; Κυρώσεις; Χρηματοπιστωτικές αγορές; Επενδυτικό κλίμα; Προσαρμογή των επιχειρήσεων; Παγκόσμια οικονομία; Ανθρωπιστική κρίση; Δείκτης γεωπολιτικού ρίσκου; Geopolitical crisis; Russia-Ukraine war; Economic consequences; Energy crisis; Sanctions; Financial markets; Investment climate; Business adaptation; Global economy; Humanitarian crisis; Geopolitical risk index