Η μετανάστευση στην Ελλάδα. Παροχή υπηρεσιών σε μετανάστες - Δεδούση, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Τις τελευταίες δεκαετίες το μεταναστευτικό ζήτημα έχει αναδειχτεί σε ζήτημα καίριας σημασίας τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Οι έντονες μεταβολές των μεταναστευτικών ροών έχουν επηρεάσει τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές δομές των χωρών που συμμετέχουν στην μεταναστευτική κίνηση. Η χώρα μας μετατράπηκε απότομα από χώρα αποστολής σε χώρα υποδοχής μεταναστών και βρέθηκε απροετοίμαστη μπροστά στο πρόβλημα της μεγάλης εισροής μεταναστών, νομίμων και μη. Τα τελευταία χρόνια τόσο η ΕΕ όσο και η χώρα μας αναγνωρίζουν πλέον την αναγκαιότητα για τον σχεδιασμό μιας ενιαίας στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος της μετανάστευσης. Κύρια επιδίωξη αποτελεί η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στις χώρες υποδοχής τους και ο περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης με τη λήψη απαραίτητων μέτρων και τη θέσπιση σχετικής νομοθεσίας. Αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η αναφορά στο φαινόμενο της μετανάστευσης, η περιγραφή των ευρωπαϊκών και ελληνικών μεταναστευτικών πολιτικών, η παρουσίαση των χαρακτηριστικών των μεταναστευτικών πληθυσμών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα καθώς και η καταγραφή των αποτελεσμάτων έρευνας αναφορικά με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις δημόσιες υπηρεσίες στους μετανάστες. Για την έρευνα αυτή ερωτήθηκαν μετανάστες που εξυπηρετούνται από δημόσιες υπηρεσίες και διαμένουν νόμιμα στο νομό Αρκαδίας. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου έδειξε ότι οι μετανάστες αξιολογούν ικανοποιητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και τη συμπεριφορά των υπαλλήλων που τις στελεχώνουν. Υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό που πιστεύει ότι η υπηκοότητά τους συνδέεται με την εμφάνιση δυσκολιών κατά την προσέλευση τους σε μια δημόσια υπηρεσία. Στη πλειοψηφία τους όμως, οι μετανάστες κρίνουν θετικά τους δημόσιους φορείς με τους οποίους συναλλάσσονται.
Μ.Δ.Ε. 84
Keywords: Αποδημία και εποίκηση -- Ελλάδα; Μετανάστες; Παροχή υπηρεσιών; Ελλάδα; Μετανάστευση