Η δραματική τέχνη ως μέσο καλλιέργειας διαπολιτισμικών δεξιοτήτων σε ενήλικες. - Παππά, Αγαθή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Η συγκεκριμένη μελέτη διερευνά την αξιοποίηση και τη συμβολή της Δραματικής Τέχνης σε ενήλικους σπουδαστές του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Ιωαννίνων, στη διαμόρφωση διαπολιτισμικών αντιλήψεων έναντι ατόμων που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτισμούς. Η ερευνητική βιβλιογραφία αναδεικνύει τη Δραματική Τέχνη ως βασικό εργαλείο στην Εκπαίδευση. Ωστόσο, ελάχιστα έχει διερευνηθεί η συμβολή της στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και δη στην ανάπτυξη διαπολιτισμικών δεξιοτήτων. Στην έρευνα συμμετείχαν 18 ενήλικοι σπουδαστές ηλικίας 18 έως 70 ετών του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας. Η έρευνα διήρκησε από τον Φεβρουάριο του 2018 έως τον Ιούνιο του 2018. Αξιοποιήθηκε τόσο ποιοτική όσο και ποσοτική έρευνα. Πιο αναλυτικά, διενεργήθηκαν παρεμβάσεις δραματικής τέχνης σε σπουδαστές και τηρήθηκαν πρωτόκολλα συμμετοχικής παρατήρησης. Επιπλέον, χορηγήθηκε σταθμισμένο ερωτηματολόγιο για τη συλλογή ποσοτικών δεδομένων, το οποίο χορηγήθηκε πριν και μετά τη διάρκεια των παρεμβάσεων. Από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε ότι η εφαρμογή μιας δομημένης παρέμβασης Δραματικής Τέχνης μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό εργαλείο στην ανάπτυξη συναισθηματικών, κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας και καλλιέργειας διαπροσωπικών σχέσεων, καθώς και μεγαλύτερο σεβασμό στην ετερότητα.
Keywords: Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διαπολιτισμικότητα; Τεχνικές; Ετερότητα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Δραματική τέχνη στην εκπαίδευση; Διαπολιτισμικότητα; Τεχνικές; Ετερότητα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση