Διερεύνηση της επίδρασης της τεχνολογίας ΑΙ στην εκπαίδευση και ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού στον τουριστικό τομέα - Μπιλής, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη εξετάζει την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στην εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, με έμφαση στον τουριστικό τομέα. Η ΑΙ έχει φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αποκτώνται και εφαρμόζονται νέες δεξιότητες, επηρεάζοντας τόσο τη γενική όσο και την τουριστική εκπαίδευση. Οι τεχνολογίες ΑΙ επιτρέπουν τη δημιουργία εξατομικευμένων προγραμμάτων μάθησης, τη βελτίωση της διαχείρισης γνώσης και την αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων μέσω προσαρμοσμένων εργαλείων και συστημάτων μάθησης. Στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης, η ΑΙ χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων μάθησης, όπως προσομοιώσεις και ανάλυση δεδομένων, επιτρέποντας την εξατομίκευση της εκπαίδευσης. Παράλληλα, η ΑΙ συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού, διευκολύνοντας τη διαδικασία πρόσληψης, την αξιολόγηση της απόδοσης και τη δημιουργία προσαρμοσμένων προγραμμάτων επαγγελματικής ανάπτυξης. Τα βασικά πλεονεκτήματα της ΑΙ περιλαμβάνουν τη βελτίωση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, την αύξηση της αποδοτικότητας και τη μείωση του κόστους στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, η εφαρμογή της συνοδεύεται από προκλήσεις, όπως η ηθική χρήση των δεδομένων, η διασφάλιση της ιδιωτικότητας, οι τεχνολογικές ανισότητες και η αντίσταση των εργαζομένων στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Η μελέτη καταλήγει ότι, παρά τις προκλήσεις, η ενσωμάτωση της ΑΙ στον τουρισμό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την εκπαίδευση και την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, καθιστώντας τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές και βιώσιμες. Η προώθηση της έρευνας και η ανάπτυξη στρατηγικών που θα διασφαλίσουν την ισορροπημένη και δίκαιη ενσωμάτωση της ΑΙ στον τουριστικό κλάδο είναι απαραίτητη για τη μεγιστοποίηση των οφελών της τεχνολογίας αυτής.
Exploring the impact of AI technology on education and human resource development in the tourism sector
Μ.Δ.Ε. 149
Keywords: Τεχνητή νοημοσύνη; Εκπαιδευτική τεχνολογία; Σύγχρονη εκπαίδευση; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Διοίκηση και οργάνωση; Ανθρώπινοι πόροι -- Διαχείριση; Τεχνητή νοημοσύνη; Εκπαίδευση και τουρισμός; Διαχείριση ανθρωπίνων πόρων; Ανάλυση δεδομένων; Δεοντολογία και τεχνολογία; Artificial intelligence; Education and tourism; Human resource management; Ethics and technology; Data analysis