Η Συμβολή του Μιστριώτειου Πρώτου Γυμνασίου-Λυκείου Tρίπολης στη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι του Ελληνικού Κράτους από την ίδρυσή του έως και τις απαρχές του 20ού αιώνα - Χριστόπουλος, Νικόλαος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα διατριβή αξιοποιεί το αρχειακό υλικό του Πρώτου Γυμνασίου Τρίπολης το οποίο ιδρύθηκε το 1851. Μέσα από τις σελίδες των Πρακτικών των Συλλόγων Διδασκόντων, τα Μαθητολόγια και τα Βιβλία Γενικών και Ειδικών Ελέγχων είναι δυνατόν να παρακολουθήσει κανείς την τοπική και εθνική ιστορία, από τα μέσα του 19ου αιώνα και ως τις απαρχές του 20ού όπως αυτή αποτυπώνεται στα στοιχεία φοίτησης των μαθητών, στα επεισόδια της καθημερινότητας, στα δημόσια έγγραφα, στις πρακτικές διαχείρισης των προβλημάτων και τον τρόπο άσκησης της διοίκησης του σχολείου. Οι αριθμοί μιλούν εύγλωττα για την κοινωνική πραγματικότητα και αποκαλύπτουν τόσο την ένδεια και τις ανεπάρκειες μιας κοινωνίας που διανύει τις πρώτες δεκαετίες του ελεύθερου βίου της όσο και τις αρετές των ανθρώπων και τη θέληση για πρόοδο που αναδεικνύονται ισχυρότερες από τις αντιξοότητες.
Keywords: Πρώτο Γυμνάσιο Τρίπολης – Ιστορία -- 19ος αιώνας – Πηγές; Πρώτο Γυμνάσιο Τρίπολης – Ιστορία -- 20ός αιώνας – Πηγές; Γυμνάσια -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία -- 19ος αιώνας – Πηγές; Γυμνάσια -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία -- 20ός αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Αρκαδία-- Ιστορία -- 19ος αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Αρκαδία-- Ιστορία -- 20ός αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία -- 19ος αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία -- 20ός αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- 19ος αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- 20ός αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα -- 19ος αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση και κοινωνία -- Ελλάδα -- 20ός αιώνας -- Πηγές; Τρίπολη (Ελλάδα) -- Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- 19ος αιώνας -- Ιστορία – Πηγές; Τρίπολη (Ελλάδα) -- Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- 20ός αιώνας -- Ιστορία – Πηγές; Τρίπολη (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 19ος αιώνας -- Πηγές; Τρίπολη (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας -- Πηγές; Ελλάδα – Κοινωνικές συνθήκες -- 19ος αιώνας – Πηγές; Ελλάδα – Κοινωνικές συνθήκες -- 19ος αιώνας – Πηγές; Εκπαίδευση, Δημοτικά Σχολεία, Αλληλοδιδακτική, Γυμνασιακή Βαθμίδα, Πρώτο Γυμνάσιο Τρίπολης, Μιστριώτειο, Συμβολή κοινωνικού γίγνεσθαι, Νέο Ελληνικό Κράτος, Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Ιστορία της Εκπαίδευσης, Διορισμοί, Προγράμματα Σπουδών, Τράπεζα Θεμάτων, Εξετάσεις, Υπηρεσιακές Μεταβολές Εκπαιδευτικών, Γενικοί Έλεγχοι Γυμνασίων, Πράξεις Συλλόγων Διδασκόντων, Μαθητικός Πληθυσμός, Κοινωνικές ανακατατάξεις, μετακινήσεις πληθυσμών, Επαγγέλματα Γονέων (1852-1930), Υπουργικές Αποφάσεις Εκπαίδευσης (1850-1930), ευεργέτες, Μιστριώτης, Βιβλιοθήκη Μιστριώτη, Κωνσταντόπουλος Πρωθυπουργός, Παπαναστασίου, Κ. Ρωμαίος, Ν. Γκάτσος, Θ. Μηνόπουλος, Γρ. Λαμπράκης, Θ. Πετρινός, Ν. Λαγοπάτης, ονόματα οδών Τρίπολης