Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας Δήμου Άργους-Μυκηνών - Ρέντα, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η συγκεκριμένη διπλωματική εργασία παραπέμπει σε ένα Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σχετικά με το Δήμο Άργους – Μυκηνών. Ο συγκεκριμένος Δήμος αποτελεί μέρος της Περιφέρειας Πελοποννήσου και σε αυτόν εντοπίζονται πολλά και σημαντικής αξίας κυκλοφοριακά προβλήματα. Μολαταύτα, έχει τις δυνατότητες να στηρίξει ένα σχέδιο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Σε θεωρητικό επίπεδο, η εργασία πραγματεύεται τον όρο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, το θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο σε Ελλάδα και σε εξωτερικό και τα βήματα που απαιτούνται για να δημιουργηθεί ένα ΣΒΑΚ. Στη συνέχεια, μελετώνται τα πλεονεκτήματα, δίνονται διάφορες πρακτικές και συστήματα με στόχο την ορθή κρίση των ΣΒΑΚ. Σχετικά με την μελέτη περίπτωσης, πραγματοποιείται ανάλυση της παρούσας κατάστασης, που επιφέρει και καθορίζει το αναπτυξιακό προφίλ του δήμου. Δίνονται αναλυτικά τα κυκλοφοριακά προβλήματα που ενυπάρχουν στο Δήμο, παρουσιάζοντας κιόλας τα διαφορετικά σενάρια κυκλοφοριακής διαχείρισης. Ακόμη, γίνεται αναφορά στο κοινό όραμα της βιώσιμης κινητικότητας, μέσα από τη διευκρίνιση και τον καθορισμών των πλεονεκτημάτων και των στόχων, δίνοντας ένα ουσιαστικά χρήσιμο πακέτο μέτρων για κάθε αντίστοιχο σενάριο. Εκθέτονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όλων των σταδίων, ο τρόπος που θα εμπλακούν τα άτομα και οι φορείς, τα εργαλεία για να εκμαιευθούν οι απόψεις, αλλά και να αξιολογηθεί η μέχρι τώρα κατάσταση και πολλά άλλα που εμφανίζονται κατά τη διαδικασία.
Sustainable urban mobility plan of the municipality of Argos-Mycenae
Αρ. Εισ.: 93 cd
Keywords: Αστική ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Άργους – Μυκηνών; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Άργους – Μυκηνών; Κυκλοφοριακή τεχνική -- Ελλάδα -- Δήμος Άργους – Μυκηνών; Βιώσιμη αστική κινητικότητα; Βιώσιμα μέσα μετακίνησης; Δείκτες βιώσιμης αστικής κινητικότητας; Μεταφορές; Σχέδιο βιώσιμης αστικής κινητικότητας; Sustainable urban mobility; Sustainable means of transport; Sustainable urban mobility indicators; Sustainable urban mobility plan; Transport