Ο αντίκτυπος του Covid-19 στο επάγγελμα του λογιστή - Σραπιάν, Έλεν (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η πρόσφατη πανδημία Covid-19 αποτέλεσε μια παγκόσμια πρόκληση που άλλαξε την μέχρι πρότινος πραγματικότητα. Απότομα, οι ζωές των ανθρώπων μεταβλήθηκαν τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Σαφώς, η σημαντικότερη επίπτωση ήταν η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Εν συνεχεία, όμως, άρχισαν να εμφανίζονται επιδράσεις που στην πλειοψηφία τους ήταν αρνητικές. Τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τα lockdowns, λόγου χάρη, διαμόρφωσαν ένα τελείως πρωτόγνωρο περιβάλλον οικονομικής δραστηριότητες, δημιουργούνταν σοκ στους περισσότερους τομείς της διεθνούς και της ελληνικής οικονομίας. Η παρούσα εργασία εστιάζει στον επαγγελματικό κλάδο των λογιστών με στόχο να αναδειχθούν οι κυριότερες επιρροές της πανδημίας στους Έλληνες λογιστές. Για το σκοπό αυτό, ολοκληρώθηκε πρωτογενής μελέτη η οποία οδήγησε σε ποικίλα συμπεράσματα αναφορικά με το ρόλο της πανδημίας στο λογιστικό επάγγελμα. Μεταξύ αυτών, η περιορισμένη κρατική υποστήριξη για την προσαρμογή στις νέες κι έκτακτες συνθήκες, η δυσκολία συνεργασίας με τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και η σταθερότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πελάτες αναφέρονται ως κύριες διαπιστώσεις από τη μελέτη.
The impact of Covid-19 on the accounting profession
Μ.Δ.Ε. 96
Keywords: COVID 19 -- Πανδημία, 2020; COVID 19 -- Πανδημία, 2020 -- Κοινωνικές απόψεις; Λογιστική -- Ελλάδα; Λογιστές -- Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα; Λογιστικό επάγγελμα; Ελλάδα; Covid-19; Accounting profession; Greece