Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσηςπου διανύουμε στους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού και στην οικονομική λειτουργία τους. Μελέτη περίπτωσης Δήμος Ευρώτα - Μανάκου, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της έρευνάς μας είναι οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης που διανύει η χώρα μας στην οικονομική λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού με μελέτη περίπτωσης το Δήμο Ευρώτα. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Για την διεξαγωγή της έρευνάς μας, τη συλλογή υλικού και την εξαγωγή αποτελεσμάτων, χρησιμοποιήθηκαν: 1. Συλλογή και καταγραφή δεδομένων που αφορούν στον Δήμο Ευρώτα. 2. Ανάλυση των χρηματοοικονομικών στοιχείων του Δήμου Ευρώτα 3. Ερωτηματολόγιο με κλειστού τύπου ερωτήσεις. 4. Δομημένες (structured) συνεντεύξεις (interview). ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Αναλύοντας τις πηγές πληροφόρησης που χρησιμοποιήσαμε στην έρευνα μας, καθώς και τα αποτελέσματα της στατιστικής ανάλυσης, προκύπτει ότι η οικονομική κρίση έχει επιπτώσεις στην οικονομική λειτουργία του Δήμου Ευρώτα και στις συνθήκες ζωής και το εισόδημα των πολιτών αυτού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο Δήμος Ευρώτα αποτελεί ένα μικρό πληθυσμιακά Δήμο με κύριο αντικείμενο δραστηριότητας τον Πρωτογενή Τομέα της οικονομίας και εμφανίζει χαμηλό Δείκτη Ανεξαρτησίας, υψηλό Δείκτη Εξάρτησης, χαμηλό Δείκτη Δανειακής Επιβάρυνσης και καλούς Δείκτες Ρευστότητας. Η οριζόντια μείωση των Κρατικών Επιχορηγήσεων από το 2011, καθώς και οι απαγόρευση των προσλήψεων, πλήττει το Δήμο Ευρώτα και τον υποχρεώνει με λιγότερους πόρους να προσπαθεί να καλύψει μεγαλύτερη ζήτηση δημοτικών υπηρεσιών. Διαχρονικά από το 2011, αξιοποιεί χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά και Εθνικά Προγράμματα, στα οποία εντάσσει και υλοποιεί μεγάλα Έργα Υποδομών με σεβασμό στο πολίτη και το περιβάλλον. Ο Δήμος Ευρώτα έχει αναλάβει και υλοποιεί σημαντικές θεσμοθετημένες δράσεις και Προγράμματα κοινωνικού χαρακτήρα με στόχο τη κάλυψη των αναδυόμενων από τη κρίση κοινωνικών αναγκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών του. Παράλληλα επιδιώκει την προώθηση και ανάπτυξη του Εθελοντισμού και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το αναπτυξιακό όραμα του Δήμου Ευρώτα, καθώς και η βιωσιμότητα και η προοπτική ανάπτυξης του στο μέλλον έχουν επίκεντρο τον αγροτουρισμό και την ανάδειξη της «τοπικής ταυτότητας» με εξωστρεφή πολιτική και είναι άρρηκτα συνυφασμένα τόσο με ενδογενείς δυναμικούς παράγοντες όσο και με εξωγενείς παράγοντες.
Keywords: Οικονομική κρίση--Ελλάδα; Economic crisis--Greece; Τοπική αυτοδιοίκηση; Local administration; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α΄ Βαθμού; Local Government Organizations (AO); Διοικητική μεταρρύθμιση "Πρόγραμμα Καλλικράτης"; Administrative Reform "Kallikratis"; Οικ; Financial crisis; Δήμος Ευρώτα; Eurotas Municipality; Οικονομικές υπηρεσίες και προσωπικό Δήμου Ευρώτα; Financial services and staff of Eurotas Municipality