Γνώμες και αντιλήψεις για τη φοροδιαφυγή - Λέκκα, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα μέσα στην δίνη της οικονομικής κρίσης που διανύει είναι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής . Η φοροδιαφυγή εκδηλώνεται με πολλές και διαφορετικές μορφές γεγονός που καθιστά δύσκολη την ανάλυση όλων των επιμέρους μορφών της. Ακόμα δυσκολότερη είναι και η εμπειρική προσέγγιση των πτυχών του φαινομένου αυτού και μάλιστα με τη μέθοδο της έρευνας πεδίου (ερωτηματολόγιο). Σκοπός της συγκεκριμένης μεταπτυχιακής εργασίας είναι η ανάλυση των αντιλήψεων και απόψεων των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Αρχικά γίνεται μια σύντομη παρουσίαση του φαινομένου σε θεωρητικό επίπεδο και επιχειρείται η ερμηνεία της παραβατικής συμπεριφοράς των ατόμων σε συνάρτηση με την απόκρυψη εισοδήματος προκειμένου να μην αποδοθούν φόροι. Παραθέτουμε στοιχεία της έρευνας που διεξήχθη με αντικείμενο σχετικά με τις γνώμες και αντιλήψεις. Η έρευνα οδήγησε σε ενδιαφέροντα και χρήσιμα συμπεράσματα αναφορικά με τις αντιλήψεις των ερωτηθέντων απέναντι στη φοροδιαφυγή και στον φοροελεγκτικό μηχανισμό καθώς και τις προσπάθειες καταπολέμησης της.
Μ.Δ.Ε. 67
Keywords: Φοροδιαφυγή; Φόροι; Φορολογική υποχρέωση; Φοροφυγάς