Ανάλυση χρηματοοικονομικών καταστάσεων δύο εταιρειών πληροφορικής, της «EPSILON NET AE» και της «PERFORMANCE TECHNOLOGIES» - Φασούλα, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Οι εταιρείες και γενικότερα το σύνολο των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα αλλά και το Δημόσιο με το πλήθος των οργανισμών του έχουν ανάγκη για υπηρεσίες και προϊόντα πληροφορικής και λογισμικού τα οποία συμβάλλουν ώστε να «μετασχηματιστούν ψηφιακά» και να μπορέσουν το ταχύτερο δυνατόν να λειτουργήσουν, να γίνουν ή να παραμείνουν ανταγωνιστικές. Η ανάγκη αυτή ικανοποιείται σε μεγάλο βαθμό από τις επιχειρήσεις που ανήκουν στον κλάδο της Πληροφορικής. Στον κλάδο των υπηρεσιών Πληροφορικής και του λογισμικού υπάρχει μεγάλος αριθμός εταιρειών. Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες είναι μικρές. Το κυρίως αντικείμενο των εταιρειών αυτών είναι η παροχή υπηρεσιών λογισμικού, προμήθεια ή η παραμετροποίηση του, εκπαίδευση προσωπικού, προμήθεια και εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού πληροφορικής ή αναβάθμισή του υπάρχοντος. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι μέσα από τη επισκόπηση της σχετικής βιβλιογραφίας να φανεί πώς επηρεάστηκε μέσα από τη συνεχόμενη δυσμενή οικονομική κρίση που διανύει η ελληνική οικονομία τα τελευταία χρόνια, ο συγκεκριμένος κλάδος. Στην παρούσα εργασία η σχετική μελέτη γίνεται με την ανάλυση των χρηματοοικονομικών αριθμοδεικτών την πενταετία 2016 έως 2020, δύο εταιρειών Πληροφορικής. Οι εταιρείες είναι η EPSILON NET η οποία μπήκε τον Ιούλιο του 2020 στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών Α.Ε. και η PERFORMANCE TECHNOLOGIES η οποία από τον Σεπτέμβριο του 2008 είναι στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών. Η δομή της εργασίας είναι η ακόλουθη : Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας παρουσιάζεται η έννοια, ο σκοπός και η ζήτηση της Λογιστικής αλλά και της Ελεγκτικής Επιστήμης ως κλάδου και συνέχεια της Λογιστικής. Εμφανίζονται οι Οικονομικές Καταστάσεις και γίνεται παρουσίαση των βασικών Χρηματοοικονομικών Αριθμοδεικτών. Στη συνέχεια παρουσιάζονται οι εταιρείες Πληροφορικής EPSILON NET & PERFORMANCE TECHNOLOGIES και εφαρμόζονται σε αυτές οι παραπάνω χρηματοοικονομικοί Δείκτες οι οποίοι αναλύονται και συγκρίνονται με τις τιμές του κλάδου τους. Στο τελευταίο κεφάλαιο γίνεται η χρηματοοικονομική ανάλυση των εταιρειών προκειμένου να εξάγουμε συμπεράσματα για την οικονομική τους θέση καθώς και τις προοπτικές τους. Και οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να ακολουθούν την ανοδική πορεία του κλάδου και να παρουσιάζουν μάλιστα πολύ καλύτερη πορεία από το μέσο όρο του κλάδου τους την τελευταία τριετία.
Financial statement analysis of two IT companies, « Epsilon Net» and «Performance Technologies».
Μ.Δ.Ε. 49
Keywords: Χρηματοοικονομική ανάλυση; Χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες; Χρηματοοικονομική ανάλυση; Χρηματοοικονομικοί αριθμοδείκτες; Εταιρείες πληροφορικής; Financial analysis; Financial ratios; IT Companies