Ένταξη των ψηφιακών τεχνολογιών στις εκπαιδευτικές πρακτικές του σχολείου και ρόλος του διευθυντή - σχολικού ηγέτη: Μελέτη των απόψεων διευθυντών Γυμνασίων της Αθήνας. - Καμπάνη, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η συνεχώς μεταβαλλόμενη εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από έντονη ψηφιακή και τεχνολογική παρουσία, η οποία από πολλούς χαρακτηρίζεται ως Ψηφιακή Επανάσταση ή Κοινωνία της Γνώσης. Οι ΤΠΕ πλέον κατέχουν έντονη θέση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτισμικής και επαγγελματικής ζωής, πραγματοποιώντας αλλαγές σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής όπως στην εκπαίδευση, την βιομηχανία, την ψυχαγωγία, την οικονομία. Οι ΤΠΕ στο τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής κατέχουν ισχυρή θέση καθώς υπόσχονται αναβάθμιση της διδακτικής διαδικασίας, ενώ ο κάθε εμπλεκόμενος φαίνεται ότι μπορεί με τη στάση του να επηρεάσει την έκβαση της ενσωμάτωσης του στην εκπαιδευτική διαδικασία. Σκοπός της παρούσα μελέτης είναι να διερευνηθεί ο ρόλος του σχολικού διευθυντή/ ηγέτη στην ένταξη των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία αλλά και στην αποδοχή τους από το εκπαιδευτικό προσωπικό. Στην ποιοτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε συμμετείχαν 10 διευθυντές Γυμνασίων του νομού Αττικής. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν οι απόψεις των σχολικών διευθυντών αναφορικά με την αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία, την ετοιμότητα και την στάση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών αλλά και πως εξελίχθηκε η εκπαιδευτική διαδικασία τον καιρό της πανδημίας όπου τα μαθήματα πραγματοποιηθήκαν μέσω σύγχρονης αλλά και ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης. Η ανάλυση των απαντήσεων βοήθησε να έρθουν στο φώς χαρακτηρίστηκα του ρόλου του σχολικού διευθυντή και πως αυτός συμβάλλει στην διαδικασία ένταξης. Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων επιβεβαίωσαν την άποψη ότι οι ΤΠΕ αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο τόσο για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης αλλά και των σχολικών αποτελεσμάτων. Επιπλέον, σε ότι αφορά την στάση των μαθητών θεωρούν ότι τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τα τεχνολογικά περιβάλλοντα και άρα θεωρούν πιο «φιλικό» και οικείο το μάθημα που πραγματοποιείται με χρήση τεχνολογικών μέσων. Σε ότι αφορά όμως τους εκπαιδευτικούς, πολλοί ανέφεραν ότι αρκετοί εκπαιδευτικοί είναι διστακτικοί ως προς την χρησιμότητα αλλά και ασφάλεια που προσφέρει η τεχνολογία στη μάθηση. Αναφορικά, με τον τρόπο που ανταποκρίθηκαν όλοι οι συμβαλλόμενοι στα μαθήματα μέσω ψηφιακών πλατφορμών τις ημέρες της πανδημίας, ανέφεραν όλοι ότι οι διαδικασίες προετοιμασίας κινήθηκαν με γρήγορους ρυθμούς και η συμμετοχή όλων ήταν ιδιαίτερα αυξημένη, πλειν κάποιων εξαιρέσεων που απείχαν όπως αρνητικών αντιλήψεων αναφορικά με τις ΤΠΕ, έλλειψη εξοπλισμού από μεριάς των μαθητών, αποχή μαθητών ηθελημένα. Τέλος, πάγιο ερώτημα και ανησυχία ήταν το μέλλον της εκπαιδευτικής
Αριθμός Εισαγωγής: 012848 cd
Keywords: Εκπαιδευτική τεχνολογία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαιδευτική ηγεσία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολική διοίκηση και οργάνωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Διδασκαλία με τη βοήθεια υπολογιστή -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Δευτεροβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολικός διευθυντής; Ηγεσία; Ψηφιακές τεχνολογίες; Ένταξη; Εκπαιδευτικοί; Μοντέλα ηγεσίας; School leader; Leadership; Digital technologies; Integration; Educators; Leadership's models