Η Συναισθηματική νοημοσύνη ως παράγοντας στην αποτελεσματική διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού σε εκπαιδευτικά ιδρύματα Αμεα - Καλλιούπη, Ραφαηλία Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα ερευνητική εργασία εξετάζει τον ρόλο της συναισθηματικής νοημοσύνης (ΣΝ) στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού σε εκπαιδευτικές δομές που εξυπηρετούν άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ). Η ΣΝ έχει καθοριστική σημασία για την αποτελεσματική ηγεσία, τη διαχείριση συγκρούσεων και τη βελτίωση της επαγγελματικής ανθεκτικότητας των εργαζομένων. Μέσω ενός ερωτηματολογίου που βασίστηκε σε κλίμακες μέτρησης της ΣΝ, διερευνήθηκε η επίδραση της ΣΝ στην επαγγελματική ικανοποίηση, την απόδοση των εργαζομένων και την αποτελεσματικότητα των εκπαιδευτικών. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ισχυρές θετικές συσχετίσεις μεταξύ ΣΝ και βασικών επαγγελματικών παραμέτρων, όπως η λήψη αποφάσεων και η διαχείριση συγκρούσεων. Η έρευνα καλύπτει ένα σημαντικό κενό στη βιβλιογραφία σχετικά με τη ΣΝ σε περιβάλλοντα ειδικής εκπαίδευσης, υποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη της ΣΝ μπορεί να αποτελέσει εργαλείο ενίσχυσης της επαγγελματικής ανθεκτικότητας και συνεργασίας.
Emotional intelligence as a factor in effective human resource management in educational institutions for the disabled
Keywords: Ειδική εκπαίδευση; Εργασιακή ικανοποίηση; Ψυχική ανθεκτικότητα; Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Ηγεσία; Διαχείριση κρίσεων; Special education; Job satisfaction; Resilience (Personality trait); Human resource management; Leadership; Crisis management; Συναισθηματική νοημοσύνη; Ηγεσία; Ψυχική ανθεκτικότητα; Εκπαιδευτικές δομές αμέα; Ανθρώπινο δυναμικό; Διαχείριση συγκρούσεων; Emotional intelligence; Leadership; Psychological Resilience; Special Education Institutions for Individuals with Disabilities; Human Resource Management; Conflict Resolution