Εργαλεία και Πολιτικές Εκπαίδευσης για την ένταξη μεταναστών μαθητών στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης. Διερεύνηση αντιλήψεων των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για τη λειτουργία των Τάξεων Υποδοχής: μια ποιοτική έρευνα. - Τζούτη, Κωνσταντίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Στόχος της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του τρόπου λειτουργίας των τάξεων υποδοχής στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Συγκεκριμένα η εν λόγω εργασία αποσκοπεί στην ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων μέσα από τις αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για θέματα όπως α) η επίδραση των τάξεων υποδοχής στους μαθητές; β) η συμβολή των τάξεων υποδοχής στην κοινωνική και εκπαιδευτική ενσωμάτωση των μειονοτικών ομάδων γ) η αποτίμηση του τρόπου λειτουργίας των τάξεων υποδοχής; δ) τα αναγκαία προσόντα και οι απαιτούμενες δεξιότητες των εκπαιδευτικών ε) το μέλλον και η προοπτική των τάξεων υποδοχής. Επιπροσθέτως η εργασία αποσκοπεί στη διερεύνηση των απόψεων των ίδιων των εκπαιδευτικών μέσα από τη μεθοδολογική προσέγγιση της SWOT ανάλυσης σε μια προσπάθεια ανάλυσης και ερμηνείας των σημαντικότερων παραμέτρων που συγκροτούν τη λειτουργία των τάξεων υποδοχής στις μέρες μας.
Αριθμός Εισαγωγής: 012605 cd
Keywords: Παιδιά μεταναστών -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαίδευση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικοί -- Επιμόρφωση -- Ελλάδα; Εκπαιδευτικός, Αποτελεσματικότητά του; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Εκπαιδευτικοί; Μετανάστες; Σχολείο; Τάξεις υποδοχής; Reception classes; Educational system; Teachers; Integration; Minority groups