«Κοινωνικός αποκλεισμός και εκπαίδευση των μαθητών Ρομά. Εκπαιδευτικές πρακτικές και σχολική πορεία του Δημοτικού Σχολείου Εξαμιλίων.» - Αλωνιστιώτη, Ελβίρα-Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η συγκεκριμένη μελέτη ερευνά και καταπιάνεται με τα φαινόμενα μαθητικής διαρροής και αποκλεισμού των παιδιών Ρομά, σε ότι αφορά την εκπαίδευση στο δημοτικό σχολείο στα Εξαμίλια Κορινθίας. Επιπλέον επιδιώκεται η εύρεση και η ανάλυση των λόγων βάσει των οποίων συνεχίζεται και αναπτύσσεται η σχολική διαρροή. Ακόμη αναζητούνται εκείνα τα εκπαιδευτικά εργαλεία ή οι όποιες εκπαιδευτικές μέθοδοι και τεχνικές που μπορεί να εφαρμόζει το εκπαιδευτικό προσωπικό στο σχολείο αυτό, για να μπορέσει να βελτιώσει τις εκπαιδευτικές συνθήκες για τους μαθητές Ρομά, εντάσσοντάς τους μέσα στη σχολική κοινότητα κάτω από το πρίσμα ενός ελκυστικού σχολείου, ωφέλιμου και άξιου για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Η ημι- δομημένη συνέντευξη αποτελεί το ερευνητικό εργαλείο της παρούσας μελέτης και τα ερευνητικά πρόσωπα είναι ο Διευθυντής και μέρος των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δημοτικού Σχολείου Εξαμιλίων. Καθώς γινόταν ανάλυση των δεδομένων και των απαντήσεων, μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα, πως ο αποκλεισμός από την εκπαίδευση και η μη συνεχής φοίτηση των Ρομά αποτελούν πολυπαραγοντικά φαινόμενα, ότι το σχολικό περιβάλλον δυσκολεύεται να εντάξει τις ομάδες αυτές στους κόλπους του και ότι σαν βασικό ανασταλτικό παράγοντα αναδεικνύουν-και αναδεικνύεται- το ίδιο το πολιτισμικό γίγνεσθαι των Ρομά.
Αριθμός Εισαγωγής: 013067 cd
Keywords: Τσιγγάνοι -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τσιγγάνοι -- Κοινωνική ενσωμάτωση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Τσιγγάνοι -- Κοινωνικές συνθήκες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Πολυπολιτισμική εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Σχολική αποτυχία -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ρομά; Αποκλεισμός στην εκπαίδευση; Μαθητική διαρροή; Διαπολιτισμική εκπαίδευση; Roma; Exclusion in education; Student dropout; Intercultural education