Οι Μυστικές Εταιρείες που προετοίμασαν τον Αγώνα του 1821 - Νικολόπουλος, Σταύρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 αποτελεί αναμφίβολα κορυφαίο γεγονός της νεοελληνικής ιστορίας, που οδηγεί από το έθνος στην δημιουργία του έθνους κράτους. Γεννήθηκε μέσα από φιλελεύθερα ιδεώδη που έσπειραν οι διαφωτιστές και η Γαλλική επανάσταση. Είναι αποκύημα προετοιμασίας εκατοντάδων ανθρώπων που οργανώθηκαν μυστικά με σκοπό να πετύχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, την ελευθερία του χειμαζόμενου ελληνικού λαού από τον Οθωμανικό ζυγό. H μετακίνηση του ελληνικού πληθυσμού στα ανατολικά βρήκε πρόσφορο έδαφος στη δημιουργία των εταιρειών αυτών που η ένταξη επιφανών προσώπων και μη στους κόλπους τους, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταλαμπάδευση των ιδεών του Διαφωτισμού και εν γένη των επαναστατικών ιδεών με απώτερο αποτέλεσμα την απελευθέρωση και την αναγνώριση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους.
Keywords: Μυστικές εταιρείες -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Φιλική Εταιρεία -- Ιστορία; Ελλάδα -- Ιστορία -- Αγώνας για την Ανεξαρτησία, 1821-1829; Γυναίκες -- Ιστορία -- Ελλάδα -- 19ος αιώνας; Προεπαναστατικές Οργανώσεις; Μύηση; Κώδικας επικοινωνίας; Επανάσταση; Prerevolutionary Organizations; Initiation; Code of communication; Revolution