Αποτίμηση της οικονομικής λειτουργίας των ελληνικών δήμων υπό το πρίσμα της αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ε.Ε. - Κουτσελάκη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ιδανικός για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων της καθημερινότητας, που απασχολούν τους πολίτες και αποτελεί τελικά το πλαίσιο στο οποίο μπορούν να «επιλυθούν» και τα μεγαλύτερα πολιτικά ζητήματα. Παρά τους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία που αφορά στην οικονομική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την τεράστια μείωση που έχει υποστεί ο προϋπολογισμός της, η σημασία της αποτελεσματικής και αποδοτικής λειτουργίας της οικονομικής της διοίκησης, με ουσιαστικό αναπτυξιακό προφίλ, αναδεικνύεται ακόμη περισσότερο στη σημερινή δύσκολη συγκυρία που βιώνει η χώρα μας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να συνεχίσει να παρέχει όλες τις θεσμοθετημένες υπηρεσίες της χωρίς να επιβαρύνει τους δημότες της με επιπλέον οικονομικά βάρη. Προβάλει συνεπώς επιτακτική η ανάγκη συγκριτικής αξιολόγησης της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ, αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων τους και χρηματοδοτικής μόχλευσης από σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤπΔ) και τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, κατόπιν αξιολόγησης της δυνατότητας ανταπόκρισής τους στις δεσμεύσεις που θα αναλάβουν, ώστε να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη .
Assessment of economic operation of greek municipalities in the light of exploitation the financing tools of EU
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Προϋπολογισμός; Διοίκηση και οργάνωση; Περιφερειακός προγραμματισμός; Τοπική αυτοδιοίκηση; Παροχή υπηρεσιών; Ικανοποίηση πολιτών; Αποκέντρωση; Αποτελεσματική λειτουργία