Aναγνώριση και Διαχείριση Απειλών στη Διεθνή Πολιτική Μεθοδολογικά Ζητήματα στην Ανάλυση Προειδοποίησης - Μιχαλέτος, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η αξία της προειδοποίησης είναι αναγνωρισμένη τόσο από τους ερευνητές των διεθνών σχέσεων όσο και από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών που σκοπό έχουν να αναγνωρίζουν και να επικοινωνούν έγκαιρα στους μηχανισμούς λήψης απόφασης επικείμενες απειλές. Στο σύγχρονο όμως διεθνές περιβάλλον, που είναι ιδιαίτερα ρευστό και με κύρια χαρακτηριστικά την πολυπλοκότητα και την αβεβαιότητα,αναπτύσσεται άλλη δυνατότητα τόσο στη φύση και τα χαρακτηριστικά των απειλών για ένα κράτος, όσο και στον χρόνο εκδήλωσης αυτών. Η παρούσα εργασία προσπαθεί να εμβαθύνει στην ανάλυση προειδοποίησης, μέσα από ένα εννοιολογικό και μεθοδολογικό αναστοχασμό, εστιάζοντας αναλυτικότερα σε δύο κύριες έννοιες: το χρόνο προειδοποίησης και την αντίληψη της απειλής εκ μέρους του «συστήματος προειδοποίησης». Μέσα από αυτή την εμβάθυνση αναδεικνύεται η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα ύπαρξης ποιοτικής στρατηγικής προειδοποίησης, ως αποτέλεσμα της συνέργειας τεσσάρων ξεχωριστών τομέων: διεθνείς σχέσεις, πλαίσια αναγνώρισης-διαχείρισης κινδύνων και απειλών, τεχνικές και συστήματα αναλύσεων (Analytics) και λειτουργία πληροφοριών – επικοινωνίας. Η βασική θέση της εργασίας είναι ότι οι τομείς των διεθνών σχέσεων, των πλαισίων αναγνώρισης και διαχείρισης απειλών και των πληροφοριών και επικοινωνίας, αναδεικνύουν τη ζωτική σημασία της ποιοτικής στρατηγικής προειδοποίησης και την πλαισιώνουν μεθοδολογικά. Παράλληλα, ο κλάδος των τεχνικών και συστημάτων ανάλυσης για υποστήριξη της λήψης απόφασης (Analytics), προσδίδει επιπλέον δυνατότητες μεθοδολογικής βελτίωσης αυτής, όπως είναι τυποποιημένα ολιστικά υποδείγματα επεξεργασίας δεδομένων εστιασμένα σε συγκεκριμένα αναλυτικά ερωτήματα.
Threat Identification and Management in International Politics Methodological concerns in Warning Analysis
Keywords: Διεθνείς σχέσεις; Λήψη αποφάσεων; Διαχείριση κινδύνου; Στρατηγική; Παγκόσμια πολιτική; Ανάλυση προειδοποίησης; Αναγνώριση και διαχείριση απειλών; Διεθνή πολιτική; Υπηρεσιές πληροφοριών