Το Άργος στα χρόνια της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εμφυλίου (1941-1949) - Καλογερόπουλος, Σωτήρης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η Κατοχή της Ελλάδας, 1941- 1944, κράτησε 3,5 περίπου χρόνια. Το Άργος εγκατέλειψαν οι Γερμανοί στις 14 Σεπτεμβρίου, περιοχή κομβικής σημασίας αφού απέχει ελάχιστα από την Αθήνα, διέθετε αεροδρόμιο που αποτέλεσε σημείο αναφοράς και οργάνωσης των αεροπορικών δυνάμεων, από εκεί η προσέγγιση της Κρήτης είναι εύκολη και γρήγορη. Επίσης υπήρξε σημείο εκκίνησης για τη μεγάλη φυγή προς τη Μέση Ανατολή. Οι Σύμμαχοι το χρησιμοποίησαν βομβαρδίζοντας τους Γερμανούς. Στις 14-10-1943 όμως από «λάθος» γίνεται ο μοιραίος βομβαρδισμός στην πόλη του Άργους από τα συμμαχικά αεροπλάνα με αθώα θύματα. Οι δύσκολες ώρες αρχίζουν με μεγαλύτερη αγριότητα και περισσότερο αίμα. ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ,ΤΑ μπαίνουν σε ένα αγώνα αλληλοεξόντωσης. Η Αργολίδα είναι ένα σκηνικό σφαγών, εν ψυχρώ δολοφονιών και εκτελέσεων.
Keywords: Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Ελλάδα -- Άργος; Ελλάδα -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Άργος (Ελλάδα) -- Ιστορία -- Κατοχή, 1941-1944; Παγκόσμιος Πόλεμος, 1939-1945 -- Αντιστασιακά κινήματα -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Άργος (Ελλάδα) -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Άργος; Κατοχή; Γερμανοί; Βομβαρδισμός; Αθήνα; Μέση Ανατολή; ΕΑΜ; ΕΛΛΑΣ; ΟΠΛΑ; Τάγματα Ασφαλείας; Argos; Occupation; Germans; Bombardment; Athens; Middle East; EAM; ELAS; OPLA; Security battalions (TA)