Η Ενδυνάμωση και η Επαγγελματική Ικανοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού στα Τμήματα Αθλητισμού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας. - Κανιαδάκης, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Οι πρωταρχικοί σκοποί της παρούσης έρευνας ήταν : (α) να μελετήσει κατά πόσο εφαρμόζεται η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στα τμήματα αθλητισμού των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) και των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ), (β) να προσδιορίσει σε ποιο βαθμό υφίσταται η επαγγελματική ικανοποίηση των εργαζομένων στα εν λόγω τμήματα αθλητισμού, (γ) να εξετάσει τη συνάφεια των δύο αυτών μεταβλητών (ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού - επαγγελματική ικανοποίηση) και (δ) να μελετήσει τη διαφοροποίηση τόσο του βαθμού ενδυνάμωσης όσο και της επαγγελματικής ικανοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού μεταξύ των τμημάτων αθλητισμού των ανωτέρω ιδρυμάτων, όταν αντίστοιχα προΐσταται πολίτης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής) ή στρατιωτικός (Αξιωματικός). Χρησιμοποιήθηκαν δύο (2) ερωτηματολόγια : (α) Το ερωτηματολόγιο για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού των Vogt και Murell (1990), το οποίο τροποποιήθηκε & απλοποιήθηκε από τους Kriemadis (2011) και Papaioannou (2011) και αποτελούνταν από τριάντα (30) ερωτήσεις σχετικά με την ενδυνάμωση και έξι (6) ερωτήσεις δημογραφικού χαρακτήρα και (β) το ερωτηματολόγιο για τη μελέτη της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων των Warr, Cook, και Wall (1979), το οποίο αποτελούνταν από 10 ερωτήσεις κλειστού τύπου που αφορούσαν τις κυριότερες παραμέτρους της ικανοποίησης. Εξετάστηκαν τα πέντε (5) ΑΣΕΙ και οι δύο (2) σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΣΑ της Ελλάδας με τους 89 καθηγητές φυσικής αγωγής που στελέχωναν τα αντίστοιχα τμήματα αθλητισμού. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 80 καθηγητές με βαθμό ανταπόκρισης 90,9 %. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν τα ακόλουθα: 1. Η ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού εφαρμόζεται σε μικρό βαθμό στα τμήματα αθλητισμού των ΑΣΕΙ και των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης των ΣΑ, καθώς στο 36% αυτών εφαρμοζόταν το «ενδυναμωμένο στυλ» διοίκησης. 2. Η συνολική επαγγελματική ικανοποίηση των καθηγητών που στελεχώνουν τα συμμετέχοντα στην έρευνα τμήματα αθλητισμού, καταγράφηκε στην πλειοψηφία της άνω του μετρίου, με σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι αισθάνεται ικανοποιημένο ως και πολύ ικανοποιημένο από την εργασία του. 3. Από τα ευρήματα προέκυψε μία στατιστικά σημαντική και θετική συσχέτιση της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων με το σύνολο της ενδυνάμωσης του ανθρώπινου δυναμικού, ως έννοια και διαδικασία. 4. Σε ότι αφορά τη διαφοροποίηση τόσο στο βαθμό της ενδυνάμωσης, όσο και της επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων, ανάλογα με το αν προΐσταται πολίτης (καθηγητής Φυσικής Αγωγής) ή στρατιωτικός (Αξιωματικός) στα προς μελέτη τμήματα αθλητισμού των στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, διαπιστώθηκε η ύπαρξη στατιστικά σημαντικών διαφορών, με τους εργαζόμενους καθηγητές με «πολίτη» προϊστάμενο να αισθάνονται εμφανώς πιο ενδυναμωμένοι και ικανοποιημένοι από την εργασία τους, από ότι οι αντίστοιχοι καθηγητές των αθλητικών τμημάτων των άλλων ιδρυμάτων όπου προΐσταται αξιωματικός.
The human resource empowerment and job satisfaction in the sport divisions of the Higher Military Educational Institutions and higher schools of Armed Forces.
Keywords: Επαγγελματικος αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση προσωπικού; Επαγγελματικος αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; Ενδυνάμωση ανθρώπινου δυναμικού; Επαγγελματική ικανοποίηση; Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΣΕΙ); Σώματα Ασφαλείας (ΣΑ); Human resource empowerment; Job satisfaction; Higher Military Educational Institutions; Armed Forces