Ανάλυση συμβάντων βίας και οικονομικών ποινών στο ελληνικό ποδόσφαιρο - Πέτρου, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Οι βιαιότητες των φιλάθλων – οπαδών κατά τις αθλητικές συναντήσεις είναι το ουσιαστικό πρόβλημα της βίας των γηπέδων που κατά τα τελευταία 30 χρόνια έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις σε όλες τις χώρες του κόσμου. Ο χουλιγκανισμός έπαψε να είναι κυρίως Αγγλικό πρόβλημα αλλά αφορά όλες εκείνες τις χώρες του κόσμου όπου παίζεται οργανωμένα το ποδόσφαιρο (Dunning, 1999). Στην Ελλάδα, από το 1979 και έπειτα, που το ποδόσφαιρο έγινε επαγγελματικό, άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια βίας στα ελληνικά γήπεδα. Την τελευταία όμως 20 χρόνια η βία στα γήπεδα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τα γήπεδα μετά τους αγώνες θυμίζουν συχνά βομβαρδισμένα τοπία και οι ομάδες αναγκάζονται να πληρώνουν υπέρογκα ποσά όχι μόνο για την κατασκευή των γηπέδων αλλά και για τις τιμωρίες που επιδικάζουν οι αθλητικοί δικαστές. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι αρχικά να μελετήσει τα συμβάντα βίας που δημιουργούν οι χούλιγκανς μέσα στο γήπεδο και στη συνέχεια να παρουσιάσει και αναλύσει τις οικονομικές ποινές που επιβάλλονται στις ομάδες από την αθλητική δικαιοσύνη. Η συλλογή των δεδομένων έγινε από την ανάλυση των αθλητικών δικαστικών αποφάσεων των ομάδων της Α’ Εθνικής για την περίοδο 1986-2009. Τα δεδομένα αναλύθηκαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS, εφαρμόζοντας τις μεθοδολογίες της περιγραφικής στατιστικής και της παραγοντικής ανάλυσης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας επιβεβαίωσαν παλιότερες υποθέσεις αναφορικά με τα υψηλά κόστη των ομάδων από τις τιμωρίες και την αναποτελεσματικότητα της αθλητικής δικαιοσύνης.
Analysis of incidents of violence and economic sanctions in Greek football
Keywords: Βία στον αθλητισμό; Χουλιγκανισμός; Αθλητική δικαιοσύνη; Τιμωρίες; Ποδοσφαιρική βία; Οικονομικές ποινές