Η Πειρατεία και ο Κούρσος στην περιοχή της Μάνης: Όψεις του φαινομένου της Πειρατείας μέσα από τη Νεότερη Ιστορία της Μάνης (15ος αιώνας- 1821) - Καρράς, Μιχαήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια διερεύνηση του περίπλοκου φαινομένου της πειρατείας και του κούρσου στη περιοχή της Μάνης, την περίοδο από τον 15ο αιώνα έως το 1821. Η πειρατεία και ο κούρσος άνθησαν αυτή την περίοδο σε όλη τη Μεσόγειο και η Μάνη δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Τοποθετημένη δίπλα από το στρατηγικής σημασίας πέρασμα των πλοίων, μεταξύ Ταινάρου και Κυθήρων, που ένωνε την Ανατολική με την Δυτική Μεσόγειο, αποτέλεσε ένα από τα πιο πολυσύχναστα κέντρα πειρατικής δραστηριότητας. Η ιδιαίτερη κοινωνική οργάνωση της Μάνης και ο ξεχωριστός χαρακτήρας των ανθρώπων της, διαμόρφωσαν και έδωσαν μοναδικά χαρακτηριστικά και στο φαινόμενο της πειρατείας.
Keywords: Πειρατεία -- Ελλάδα -- Μάνη -- Ιστορία; Ληστεία -- Ελλάδα -- Μάνη -- Ιστορία; Μεσόγειος, Περιοχή της -- Εμπόριο -- Ιστορία; Μάνη (Ελλάδα) -- Ιστορία; Μάνη; Μεσόγειος; Κάβος Ματαπάς; Πειρατεία; Κούρσος; Εμπόριο; Ναυσιπλοΐα; Mani; Mediterranean; Cape Matapas; Piracy; Privateering; Trade; Seafaring