Αειφόρος Ανάπτυξη Προστατευόμενων Περιοχών Natura στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης - Δρίνη, Άννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο υπήρξε προβληματισμός από την παρατήρηση φαινομένων όπως αυτό του θερμοκηπίου, η όξινη βροχή, το λιώσιμο των πάγων, που ευαισθητοποίησαν το κοινό σε ζητήματα περιβάλλοντος. Υπήρξαν δειλές συζητήσεις για την περιβαλλοντική μέριμνα και την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων αλλά οι συμμετέχοντες χαρακτηρίζονταν ως γραφικοί, ριζοσπάστες και εκκεντρικοί. Στην πορεία όμως άρχισαν να αντιλαμβάνονται όλοι τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στην οικονομία, την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και την υγεία τους. Σύμφωνα με τον (Θελερίτης, 2020) η κατάθλιψη και η ψύχωση σχετίζονται με το αστικό περιβάλλον. Η μόλυνση της ατμόσφαιράς είναι υπεύθυνη για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά αναπνευστικών προβλημάτων και αλλεργιών όπως επίσης και δερματικών καρκίνων. Οι επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη δεν άργησαν να φανούν. Μειωμένες βροχοπτώσεις, ξηρασία, οι εντατικές καλλιέργειες, η εντατική αλιεία, η αλλαγή του κλίματος και πολλές άλλες δραστηριότητες με μεγάλες επιπτώσεις στην παραγωγή, οδήγησαν στην συνειδητοποίηση ότι οι φυσικοί πόροι έχουν την ιδιότητα της εξάντλησης και είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν και για της επόμενες γενεές. Οι διάφορες οικονομικές κρίσεις των προηγούμενων ετών οδήγησαν σε αμφιβολίες για την δυνατότητα οικονομιών να μεγεθύνονται απεριόριστα. Με βάση τα παραπάνω η Ευρώπη αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος καθιέρωσε την Αειφόρο Ανάπτυξη στο λεξιλόγιο των πολιτικών τους και σχεδίασαν στρατηγικές με στόχο να την επιτύχουν.
Sustainable Development of Natura Protected Areas in the Region of Eastern Macedonia and Thrace
Keywords: Αειφόρος ανάπτυξη; Περιβάλλον--Προστασία; Αειφόρος Ανάπτυξη; Natura 2000; Αειφόρος Τουρισμός; Περιβάλλον; Προστατευόμενες περιοχές; Νέστος; Αγροοικολογία