Παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για εθελοντική συμμετοχή στη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για ΑμεΑ - Αλεξόπουλος, Απόστολος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν να εισάγουμε την έρευνα των γνωστικών σφαλμάτων και μεροληψιών που επηρεάζουν τους υποψήφιους εθελοντές στη λήψη απόφασης για συμμετοχή στην οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων για ΑμεΑ. Για τον σκοπό αυτό ερευνήσαμε 10 γνωστικές πλάνες, και πώς επηρεάζουν τη λήψη απόφασης για συμμετοχή σε αυτό τον εθελοντισμό. Εφαρμόσαμε τη μέθοδο της ποιοτικής έρευνας και φτιάξαμε ερωτηματολόγιο με 10 ερωτήματα, 1 για κάθε ευρετική, το οποίο θέσαμε σε 11 ανθρώπους εντός και εκτός του αθλητισμού ή ενεργούς σε αυτό τον εθελοντισμό. Έπειτα μελετήσαμε τις απαντήσεις κάθε ερωτήματος ξεχωριστά και καταλήξαμε σε ευρήματα για την ισχύ ή όχι κάθε γνωστικής πλάνης, και σε σχετικά συμπεράσματα από τα αποτελέσματα των ευρημάτων και τις λεπτομέρειες των συνεντεύξεων. Από την έρευνα συμπεράναμε ότι οι γνωστικές πλάνες ισχύουν σε σημαντικό βαθμό στους υποψήφιους εθελοντές, περισσότερο μάλιστα σε αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη επαφή με τον εθελοντισμό, και η επιρροή των γνωστικών πλανών στη λήψη απόφασης για συμμετοχή στον εθελοντισμό αυτό μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και πιστεύουμε ότι χρήζει περαιτέρω επιστημονικής διερεύνησης. Επίσης αν και μπορεί να έχουν και θετικά αποτελέσματα από την ισχύ τους, οι γνωστικές πλάνες δεν είναι αρκετά αντικειμενικές, άρα δεν τις θεωρούμε σταθερές βάσεις για να στηρίζεται κάποιος στη λήψη απόφασής του για συμμετοχή ως εθελοντής ή ως υπεύθυνος εύρεσης εθελοντών. Καταλήγοντας προτείνουμε σε πολλά σημεία την αντικειμενική και ορθολογική προσέγγιση των υποψηφίων με προσωπική πληροφόρηση βασισμένη στην κατάλληλη έρευνα και προετοιμασία ώστε να είναι επαρκής η επίγνωσή τους γύρω από τον εθελοντισμό προκειμένου να αποφασίσουν ή όχι αν θα συμμετέχουν.
Factors influencing the decision-making process for voluntary participation in organizing sports events for people with disabilities
Keywords: Εθελοντισμός; Λήψη αποφάσεων; Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες; Αθλητικές διοργανώσεις; Ειδικά γεγονότα - Διοίκηση και οργάνωση; Voluntarism; Decision making; Sports for people with disabilities - Research; Sports tournaments; Special events - Management; Εθελοντισμός; Άτομα με αναπηρία; Ευρετική; Ντάνιελ κάνεμαν; Συστήματα του νου 1 και 2; Μεροληψία; Πλαισίωση; Θεωρία προοπτικής; Volunteering; People with disabilities; Heuristic; Daniel kahneman; Systems of the mind 1 and 2; Cognitive bias; Framing effect; Prospect theory