Ο ρόλος της ηγεσίας και του ανθρώπινου παράγοντα στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης - Πίτσα, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Η παρούσα εργασία ασχολείται με το ρόλο της ηγεσίας και του ανθρώπινου παράγοντα στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Μετά την εισαγωγή παρατίθεται το θεωρητικό πλαίσιο της δημόσιας διοίκησης, δίνεται ο ορισμός της και αναπτύσσεται η εξέλιξη της ελληνικής δημόσιας διοίκησης Στη συνέχεια αναφέρονται τα προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ακολούθως το θέμα διαπραγματεύεται το ανθρώπινο δυναμικό και συγκεκριμένα τους δημοσίους υπαλλήλους, γίνεται λόγος για τη διοίκηση ανθρώπινων πόρων, περιγράφεται η νομοθεσία του συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων και η χρηματοδότηση της επιμόρφωσής τους και των διοικητικών μεταρρυθμίσεων. Το θεωρητικό πλαίσιο ολοκληρώνεται με αναφορά στο ρόλο του ηγέτη, όπου γίνεται διάκριση μεταξύ πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας και τονίζεται η υπεροχή της πολιτικής, περιγράφονται η έννοια και οι μορφές ηγεσίας, η σχέση ηγεσίας και αποτελεσματικότητας καθώς και η σωστή ηγετική συμπεριφορά. H μελέτη γίνεται μέσω βιβλιογραφικής ανασκόπησης και αναζήτησης επιστημονικής αρθρογραφίας στο διαδίκτυο με λέξεις-κλειδιά τις: «δημόσια διοίκηση», «ηγεσία», «ανθρώπινο δυναμικό», «μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης» και συνδυασμός μεταξύ τους, με σκοπό εντοπισμό αναλύσεων σχετικά με τη διοικητική μεταρρύθμιση και τον ρόλο της ηγεσίας και του ανθρώπινου παράγοντα σε αυτή. Η χρονική περίοδος των άρθρων εκτείνεται από το 2005 έως το 2017. Η συλλογή των δεδομένων αποτελεί υλικό τεκμηρίωσης και διεξαγωγής συμπερασμάτων.
The role of leadership and human factor in the reform of public administration
Keywords: Ηγεσία; Δημόσια διοίκηση; Δημόσια διοίκηση; Ηγεσία; Ανθρώπινο δυναμικό; Μεταρρύθμιση δημόσιας διοίκησης