Η οικονομική και κοινωνική (αν)ισότητα των δύο φύλων στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης - Μητσάκου, Ελένη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισης της ύφεσης που προκάλεσε η οικονομική κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επηρέασαν την οικονομική κατάσταση των πολιτών και μαζί και τις σχέσεις ισότητας οι οποίες τους διέπουν. Σε αυτή την εργασία εξετάζεται κατά πόσο μεταβλήθηκαν οι σχέσεις ισότητας των δύο φύλων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο βάσει των επικρατέστερων οικονομικών και κοινωνικών δεικτών που αναδείχτηκαν από οικονομικές θεωρίες. Για το λόγο αυτό συγκρίνονται η πενταετία πριν την κρίση (2003-2007) με την πενταετία της κρίσης (2008-2012). Η κρίση επηρέασε διαφορετικούς τομείς σε κάθε χώρα. Οι τομείς που αναλύονται σε αυτή την εργασία είναι το εισόδημα, το επίπεδο φτώχειας, η εκπαίδευση, και η υγεία.
The economic and social gender (in) equality in Europe during economical crisis
Keywords: Οικονομική κρίση--Ευρώπη; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Οικονομικές συνθήκες; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της--Κοινωνικές συνθήκες; Οικονομική κρίση; Οικονομική (αν)ισότητα; (Αν)ισότητα των φύλων; Ευρωπαϊκές χώρες; Εισόδημα