Στρατηγικός σχεδιασμός δημοσίων οργανισμών. Η περίπτωση της δημόσιας κεντρικής βιβλιοθήκης Τρίπολης - Πετρήχου, Σταυρούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2014)
Η παρούσα Διπλωματική έχει ως σκοπό να αναδείξει την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού των δημόσιων πολιτιστικών οργανισμών και συγκεκριμένα των Δημόσιων Βιβλιοθηκών. Οι Δημόσιες Βιβλιοθήκες, στη συνεχώς μεταβαλλόμενη πραγματικότητα, αποτελούν χώρο ανακάλυψης της γνώσης, προώθησης της φιλαναγνωσίας αλλά και εξοικείωσης με τις νέες τεχνολογίες καθώς στόχο τους έχουν τη δημιουργία ενημερωμένων πολιτών με κοινωνικές και γνωστικές δεξιότητες χωρίς κανένα διαχωρισμό. Άλλωστε οι σύγχρονες Δημόσιες Βιβλιοθήκες μπορούν και προσπαθούν να συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης μέσα από την αστική αναβίωση και τον πολιτισμικό τουρισμό. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Τρίπολης αποτελεί τη μελέτη περίπτωσης της παρούσας Διπλωματικής. Με παρουσία στη ζωή της πόλης από το 1929, συνέβαλε στη μόρφωση μέρους του πληθυσμού και κυρίως αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την εφαρμογή νέων τρόπων προσέγγισης του κοινού του οποίου οι απαιτήσεις έχουν μεταβληθεί αναφορικά με τις υπηρεσίες που επιθυμεί να απολαμβάνει από αυτήν. Σκοπός της Διπλωματικής είναι η ανάλυση της παρούσας κατάστασης της εν λόγω Βιβλιοθήκης και η πρόταση στρατηγικού σχεδιασμού της, που μπορεί να εφαρμοστεί, δεδομένων των αντικειμενικών περιορισμών, και ο οποίος προσφέρει γνώσεις, πληροφορίες, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ψυχαγωγία, ενώ οι συνεργασίες που θεωρούνται αναγκαίες για την υλοποίησή του συνδράμουν στην κοινωνική συνοχή και συνεργασία. Μεθοδολογικά, η Διπλωματική προσεγγίζει το θέμα θεωρητικά μέσω βιβλιογραφίας, έντυπης και ηλεκτρονικής αρθρογραφίας. Στο εμπειρικό μέρος σημαντική ήταν η συμμετοχική παρατήρηση αλλά και οι δύο συνεντεύξεις στον απερχόμενο Διευθυντή και στη νέα Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης προκειμένου να αξιολογηθεί η επικοινωνιακή πολιτική αυτής της πολιτισμικής μονάδας.
Μ.Δ.Ε. 113
Keywords: Στατηγικός σχεδιασμός; Διοίκηση και οργάνωση; Διοίκηση και οργάνωση -- Βιβλιοθήκες; Στρατηγικός σχεδιασμός; Πολιτισμικοί φορείς; Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Τρίπολης