Η χρήση της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση ως μέσο καλλιέργειας της ευεξίας των εφήβων - Γιαννοπούλου, Μαρίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα έρευνα αποτέλεσε μία παιδαγωγική παρέμβαση με αντικείμενο την αξιοποίηση της δραματικής τέχνης στην εκπαίδευση, η οποία έλαβε χώρα σε 3 διαδοχικές φάσεις 4 παρεμβάσεων. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 12 παρεμβάσεις σε 16 μαθητές, οι οποίες εντάχθηκαν σε τρεις θεματικές κατηγορίες: Α)Αυτονομία – Αποδοχή Εαυτού – Προσωπική Ανάπτυξη – Περιβαλλοντική Κυριαρχία, Β)Ψυχική Ανθεκτικότητα – Ανάκαμψη από αντιξοότητες, Γ) Θετική στάση – Θετικές σχέσεις – Γενναιοδωρία – Απόλαυση Θετικών Συναισθημάτων. Οι παρεμβάσεις ολοκληρώθηκαν και έπειτα αναλύθηκαν μέσα από συνεντεύξεις, παρατήρηση και τα σχόλια του κριτικού φίλου. Η κριτικός φίλη χαρακτήρισε τις παρεμβάσεις επιτυχείς και αποτελεσματικές, τονίζοντας ότι οι μαθητές συμμετείχαν ενεργά στη διαδικασία και έδειχναν ιδιαίτερα άνετη και χαρούμενη, βελτιώνοντας διαρκώς τις ικανότητές τους στη δραματοποίηση. Όπως ανέφερε τα παιδιά έδειξαν να κοινωνικοποιούνται, να αναπτύσσουν βαθιές σχέσεις, καθώς και ανάπτυξη, ωριμότητα, συναισθηματική απελευθέρωση, ενισχυμένη αυτογνωσία και αυξημένη ψυχική ανθεκτικότητα. Περνώντας στην αυτοαξιολόγηση και τις παρατηρήσεις της ίδιας της εκπαιδευτικού, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά ανέπτυξαν θετικές σχέσεις, αυτογνωσία και ενσυναίσθηση, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ψυχική τους ανθεκτικότητα, μέσα από την προσωπική ανάπτυξη και τη ρύθμιση των συναισθημάτων. Παρατηρώντας τις παρεμβάσεις, είναι σαφές ότι κάποιοι σημαντικοί στόχοι επιτεύχθηκαν, όπως διαπιστώνεται από το υψηλό επίπεδο συμμετοχής, την αποτελεσματική επικοινωνία, τις θετικές σχέσεις και την ενισχυμένη αυτοπεποίθηση. Αναφορικά, τέλος, με τις απαντήσεις των ίδιων των μαθητών, διαπιστώθηκε ότι κοινωνικοποιήθηκαν και ανέπτυξαν θετικές σχέσεις, ότι βρήκαν ευχάριστες και παιγνιώδεις τις παρεμβάσεις, με μοναδικό μειονέκτημα το άγχος, ότι δημιούργησαν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους και ότι καλλιέργησαν ευνοϊκές σχέσεις. Τέλος, από τα 16 παιδιά, τα 13 ανέφεραν αυξημένη αίσθηση αυτοαποδοχής μετά την παρέμβαση. Εξέφρασαν επίσης ότι η συμμετοχή τους στις 12 παρεμβάσεις συνέβαλε στην προσωπική τους ανάπτυξη. Όσον αφορά τα συναισθήματα και τη ρύθμισή τους, οι νέοι εξέφρασαν συναισθήματα ενθουσιασμού, χαράς, ανυπομονησίας, θλίψης κατά τη διάρκεια ορισμένων παρεμβάσεων, συντροφικότητας, καθώς και νευρικότητας και επαγρύπνησης.
The use of drama art in education as a means of cultivating the well-being of adolescents
Keywords: Εκπαιδευτικό δράμα; Έφηβοι; Ευεξία; Έφηβοι - Ψυχολογία; Κοινωνικές δεξιότητες; Έρευνα δράσης; ευεξία, έφηβοι