Τρόποι διατήρησης του ενδιαφέροντος των φιλάθλων στην εποχή του COVID-19 - Σκορπίδα, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αναγνώριση και ο εντοπισμός τρόπων διατήρησης του ενδιαφέροντος των φιλάθλων στην εποχή του COVID-19 προκειμένου να γίνουν προτάσεις για την οργάνωση και διεξαγωγή αγώνων στον επαγγελματικό αθλητισμό. Ειδικότερα, η παρούσα έρευνα εστιάζει στην εξέταση της κατάστασης που διαμορφώθηκε στον αθλητισμό την περίοδο της πανδημίας και πως αυτή επηρέασε την αντίδραση των φιλάθλων και κατ’ επέκταση και τον επαγγελματικό αθλητισμό. Η μεθοδολογία που υιοθετήθηκε στην παρούσα έρευνα είναι αυτή της βιβλιογραφικής ανασκόπησης μέσα από την εξέταση συγκεκριμένων περιπτώσεων και παραδειγμάτων από διάφορα εθνικά πρωταθλήματα, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού. Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η χρήση των νέων τεχνολογιών μπόρεσε να αντιμετωπίσει την έλλειψη της φυσικής παρουσίας που επέβαλλαν τα μέτρα για την πανδημία. Η χρήση των νέων τεχνολογιών από τις ομάδες συνέβαλλε στη διατήρηση της σύνδεσης τους με τους φιλάθλους. Επιπλέον, σημαντικό ήταν και ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κοινωνικών δικτύων στη διατήρηση της επαφής των ομάδων με τους φιλάθλους. Μπορεί η εξ αποστάσεως επαφή να μην παρέχει τις ίδιες συγκινήσεις και εμπειρίες με τη φυσική παρουσία αλλά κατέστη εφικτό να διατηρηθεί αμείωτο το ενδιαφέρον των φιλάθλων. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα και στους χορηγούς να μπορέσουν να συνεχίσουν να έχουν μια επαφή με το κοινό και να συνεχίσουν να προβάλλουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους. Αυτά που επιχείρησαν να κάνουν οι ομάδες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδειξαν θετικά αποτελέσματα και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η εξέταση και άλλων τεχνολογικών μέσων που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εξ αποστάσεως παρακολούθηση των αγώνων με την ενεργή συμμετοχή των φιλάθλων. Δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και είναι άγνωστη τόσο η διάρκεια της όσο και μελλοντικά μέτρα που μπορεί να ληφθούν στο μέλλον, η αναζήτηση και άλλων λύσεων και μέσων είναι σημαντική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι φίλαθλοι θα διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους προκειμένου ο επαγγελματικός αθλητισμός να μη δεχτεί μεγαλύτερο πλήγμα.
Ways to maintain the interest of the fans in the era of Covid-19
Keywords: Επαγγελματικός αθλητισμός - Κοινωνικές απόψεις; Επαγγελματικός αθλητισμός - Οικονομικές απόψεις; Επαγγελματικός αθλητισμός - Διοίκηση και οργάνωση; COVID-19 (Ασθένεια) - Κοινωνικές απόψεις; Μέσα μαζικής ενημέρωσης και αθλητισμός; Αθλητική χορηγία; Professional sports - Social aspects; Professional sports - Economic aspects; Professional sports - Management; COVID-19 (Disease) - Social aspects; Mass media and sports; Sports sponsorship; Επαγγελματικός αθλητισμός; Πανδημία; Απόσταση; Νέες τεχνολογίες; Professional sports; Pandemic; Distance; New technologies