Συχνότητα κατάθλιψης ηλικιωμένων σε οίκο ευγηρίας του νομού Ιωαννίνων και ικανοποίηση από την παρεχόμενη νοσηλευτική φροντίδα - Τίκα, Χρυσή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Η κατάθλιψη στους ηλικιωμένους αποτελεί σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, καθώς είναι η πιο κοινή ψυχική διαταραχή των ηλικιωμένων, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ικανοποίηση και την ποιότητα ζωής τους και προκαλεί υψηλές δαπάνες και μεγάλη ζήτηση υπηρεσιών υγείας. Σκοπός: Της παρούσας ερευνητικής μελέτης ήταν η εκτίμηση της συχνότητας της κατάθλιψης σε πληθυσμό ηλικιωμένων ενός οίκου ευγηρίας, η διερεύνηση των επιβαρυντικών και προστατευτικών παραγόντων, καθώς επίσης και η καταγραφή των αντιλήψεων των ηλικιωμένων για τη νοσηλευτική φροντίδα που τους παρέχεται. Υλικό και μέθοδος: Τον πληθυσμό στόχο αποτέλεσαν 180 ηλικιωμένα άτομα, 108 γυναίκες και 72 άνδρες, ηλικίας άνω των 60 ετών, μέλη ενός οίκου ευγηρίας του νομού Ιωαννίνων. Για τη συλλογή των πρωτογενών στοιχείων χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο καταγραφής δημογραφικών δεδομένων, η τυποποιημένη και σταθμισμένη σε Ελληνικό γεροντικό πληθυσμό κλίμακα για τη γεροντική κατάθλιψη, GDS-15 και η τροποποιημένη για τις ανάγκες της έρευνας κλίμακα μέτρησης της ικανοποίησης από τη νοσηλευτική φροντίδα (MPSS). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων έγινε με το ΙΒΜ SPSS Statistics Version 19. Αποτελέσματα: Καταθλιπτικά συμπτώματα εμφάνισε 42,2% του δείγματος. Από τους στατιστικούς ελέγχους προέκυψε ότι οι γυναίκες παρουσίασαν κατάθλιψη (75%) σε ποσοστό μεγαλύτερο από το διπλάσιο, έναντι των ανδρών (25%). Επίσης, σημαντικά υψηλότερη καταθλιπτική συμπτωματολογία παρουσίασαν οι κλινήρεις ηλικιωμένοι, οι ηλικιωμένοι χωρίς παιδιά και επισκεπτήριο, τα άτομα με πολλαπλή παθολογία και οι ηλικιωμένοι που δεν συμμετείχαν σε κοινωνικές δραστηριότητες. Τέλος, οι καταθλιπτικοί ηλικιωμένοι ήταν λιγότερο ικανοποιημένοι από την παρεχόμενη φροντίδα υγείας. Συμπεράσματα: Η διαπίστωση σημαντικού ποσοστού επικράτησης καταθλιπτικών συμπτωμάτων στο συγκεκριμένο πληθυσμό ηλικιωμένων και χαμηλού ποσοστού ικανοποίησης μεταξύ των καταθλιπτικών ηλικιωμένων επιβεβαιώνει την ανάγκη για επανασχεδιασμό της νοσηλευτικής φροντίδας, για παροχή εξατομικευμένης φροντίδας και για βελτίωση της ποιότητας ζωής των καταθλιπτικών ηλικιωμένων.
Prevalence of depression among elderly population of a nursing home in Ioannina and their satisfaction from the care provided
Keywords: Ψυχογηριατρική; Ηλικιωμένοι -- Ψυχολογία; Κατάθλιψη; Ηλικιωμένοι; Ικανοποίηση; Οίκος ευγηρίας; Νομός Ιωαννίνων