Η κοινωνία της Αρκαδίας όπως παρουσιάζεται στα δημοτικά τραγούδια της περιοχής - Τσαντίλη, Ισμήνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία επιχειρεί να αναδείξει τη σχέση μεταξύ του δημοτικού τραγουδιού και του κοινωνικού υπόβαθρου της Αρκαδίας. Στον πρόλογο γίνεται γενική αναφορά και ανάλυση για το δημοτικό τραγούδι, τις κατηγορίες του και τα χαρακτηριστικά του. Το κύριο μέρος της εργασίας είναι χωρισμένο σε κεφάλαια με βάση τις κατηγορίες των δημοτικών τραγουδιών στις οποίες υπάρχουν επαρκή αρκαδικά δημοτικά τραγούδια, ώστε να αναδεικνύονται τα ήθη, τα έθιμα, η κουλτούρα και η ιστορία της συγκεκριμένης περιοχής. Το αρκαδικό δημοτικό τραγούδι εξελισσόμενο από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, κατάφερε να ακολουθήσει την ιστορική πορεία του τόπου και αποτέλεσε μέσο έκφρασης του λαού του. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας εξάγονται τα συμπεράσματα. Επιβεβαιώνεται πως μέσα από το δημοτικό τραγούδι αντικατοπτρίζεται η ιδιοσυγκρασία και το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ο αρκαδικός λαός βίωσε χαρές και λύπες, πολέμους, κακουχίες και άλλα ιστορικά γεγονότα, ενώ ξεπηδούν και ιστορικές μορφές κυρίως της περιόδου της Τουρκοκρατίας και της Επανάστασης του 1821. Τέλος, γίνεται αντιληπτό πόσο σημαντική και πολυδιάστατη είναι η λαϊκή παράδοση και το δημοτικό τραγούδι ως πηγή γνώσης της Ιστορίας μας και του πολιτισμού μας.
Keywords: Δημοτικά τραγούδια, Ελληνικά (Σύγχρονα) -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία και κριτική; Αρκαδία (Ελλάδα) -- Στη λογοτεχνία; Λογοτεχνία και κοινωνία -- Ελλάδα -- Αρκαδία; Αρκαδία (Ελλάδα) -- Στο λαϊκό πολιτισμό; Δημοτικά τραγούδια; Δημοτική ποίηση; Αρκαδία; Λαϊκή παράδοση; Folk songs; Folk poetry; Arcadia; Regional culture