Πολιτικές βιώσιμης αστικής ανάπτυξης-ολοκληρωμένες χωρικές παρεμβάσεις-αναπλάσεις , η περίπτωση της Ναυπάκτου - Βουλγαρίδης, Αριστοτέλης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η δημιουργία χωρικών συνόλων ,όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί οργανωμένα και με ασφάλεια μετατρέποντας τον χώρο διαμέσου της ανθρώπινης παρουσίας και θέλησης για πρόοδο σε οικονομικό και πολιτισμικό επίπεδο σε τόπο (πόλη) , αποτελεί διαχρονικά μια ανάγκη του ανθρώπινου είδους. Ο κύριος στόχος της εργασίας , στο πρώτο τμήμα της είναι η εννοιολογική διερεύνηση των όρων της πόλης και της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης διαμέσου των πολιτικών κατευθύνσεων και πρακτικών που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια και εφαρμόζονται διεθνώς αλλά και σε εθνικό επίπεδο για τη επίτευξη αστικής ανάπτυξης με βιώσιμα χαρακτηριστικά και στην συνέχεια η ανάλυση των τρόπων που αυτές οι θεωρήσεις και πολιτικές μεταφράζονται σε δράσεις και σχεδιαστικές πρακτικές ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων και αναπλάσεων σε εφαρμογή κυριότερα των πολιτικών συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Το δεύτερο εμπειρικό τμήμα της εργασίας επικεντρώνεται στην παρουσίαση και την ανάλυση της εφαρμογής των ολοκληρωμένων χωρικών πολιτικών και παρεμβάσεων μέσα από το εργαλείο των αστικών αναπλάσεων σε μία μικρή πόλη της Δυτικής Ελλάδας , την Ναύπακτο , με ιδιαίτερα όμως χαρακτηριστικά , χαρακτηρισμένης ως παραδοσιακός τόπος ,με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά προς διαχείριση, εντός ενός πιεσμένου και υποβαθμισμένου αστικού περιβάλλοντος . Μέσα από την έρευνα σε ένα χρονικό εύρος 20 χρόνων, γίνεται προσπάθεια για διάγνωση των κατευθύνσεων και των αποτελεσμάτων από την εφαρμογή των αστικών πολιτικών στην πόλη και του βαθμού στον οποίο αυτές έχουν υπηρετήσει τις αρχές της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και εάν τελικά ο χωρικός σχεδιασμός και τα εκτελεσμένα έργα αναπλάσεων έχουν βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης και επέφεραν πολιτιστική και κοινωνική πρόοδο . Με την βοήθεια της ποσοτικής έρευνας , διαμέσου ερωτηματολογίου και κατόπιν επεξεργασίας και ανάλυσης των αποτελεσμάτων εξάγονται συμπεράσματα και διαπιστώνονται προβλήματα κατά την εφαρμογή των πολιτικών αστικής παρέμβασης , ώστε να προταθούν λύσεις και πιθανές ενέργειες για την επίτευξη των στόχων της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.
Sustainable urban development policies-integrated spatial interventions-redevelopments, the case of Nafpaktos
Αρ. Εισ.: 100 cd
Keywords: Αστική ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Ναυπάκτου; Βιώσιμη ανάπτυξη -- Ελλάδα -- Δήμος Ναυπάκτου; Πολιτιστική πολιτική; Πολιτισμός-- Ελλάδα; Πολιτισμός; Βιώσιμη αστική ανάπτυξη; Πόλη; Αστικές αναπλάσεις; Ολοκληρωμένος χωρικός σχεδιασμός; Ναύπακτος; Χωρικές παρεμβάσεις; Culture; Sustainable urban development; City; Urban redevelopments; Integrated spatial planning; Nafpaktos; Spatial interventions