Διερεύνηση του άγχους και της ντροπής των ασθενών κατά την γυναικολογική επίσκεψη - Κατζένη, Παναγούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Εισαγωγή: Η γυναικολογική εξέταση αποτελεί το σημαντικότερο μέσο για την πρόληψη και την αντιμετώπιση πλήθους γυναικολογικών παθήσεων. Παρόλα αυτά, δεν έχουν διερευνηθεί σε βάθος τα συναισθήματα που ενδέχεται να προκαλέσει αυτού του είδους η εξέταση σε πολλές γυναίκες. Δύο από τα πιο συχνά αναφερόμενα αρνητικά συναισθήματα είναι μεταξύ άλλων το άγχος και η ντροπή τα οποία σύμφωνα με την υπάρχουσα βιβλιογραφία αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για την ορθή λήψη υπηρεσιών φροντίδας υγείας. Σκοπός και στόχοι: Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση των επιπέδων του άγχους και της ντροπής που αισθάνονται οι γυναίκες ασθενείς που προσέρχονται για γυναικολογική εξέταση σε ένα δημόσιο περιφερειακό γενικό νοσοκομείο. Επιμέρους στόχοι αποτελούν η διερεύνηση της σχέσης μεταξύ δημογραφικών παραγόντων και παραγόντων που σχετίζονται με την επίσκεψη στον γυναικολόγο με τα επίπεδα άγχους και ντροπής ώστε να προσδιοριστούν οι ανασταλτικοί παράγοντες σε αυτή την διαδικασία. Υλικό και μέθοδος: Η παρούσα μελέτη είναι μια περιγραφική, μη πειραματική έρευνα, καθώς διεξήχθη με τη χορήγηση ερωτηματολογίων αυτό-αναφοράς σε δείγμα ευκολίας. Στην έρευνα συμμετείχαν γυναίκες που προσήλθαν στις μαιευτικές- γυναικολογικές κλινικές των δύο νοσηλευτικών μονάδων του Γενικού Νοσοκομείου Αργολίδας. Το τελικό δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 310 γυναίκες και τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν το State-Trait Anxiety Inventory και το Experience of Shame Scale. Αποτελέσματα: Η έρευνα ανέδειξε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα άγχους, τόσο παροδικού (μ=49,7±6,14) όσο και μόνιμου (μ=49,9±6,57). Το παροδικό άγχος φαίνεται να καθορίζεται από το επίπεδο εκπαίδευσης (p=0.000), την οικογενειακή κατάσταση (p=0.023) και την ηλικία της γυναίκας (p=0.010), ενώ το μόνιμο άγχος καθορίζουν η ηλικία (p=0.013) και ο αριθμός των τέκνων της γυναίκας (p=0.013). Τα επίπεδα ντροπής που σημειώθηκαν στην έρευνα ήταν σε μέτρια επίπεδα με καθοριστικούς παράγοντες το επίπεδο εκπαίδευσης (p=0.000), την οικογενειακή κατάσταση (p=0.009) και την ηλικία της γυναίκας (p=0.000). Συμπεράσματα: Αν και φαίνεται ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα προσέρχονται στον γυναικολόγο με μεγαλύτερη συχνότητα σε σύγκριση με την κατάσταση διεθνώς, η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το άγχος και η ντροπή αποτελούν σοβαρούς ανασταλτικούς παράγοντες για την γυναικολογική επίσκεψη. Ιδιαίτερα ανησυχητικά θεωρούνται και τα επίπεδα του μόνιμου άγχους που καταγράφηκαν στον πληθυσμό της μελέτης και δεν σχετίζονται με την γυναικολογική εξέταση.
Αριθμός Εισαγωγής: 013601 cd
Keywords: Υγεία -- Ψυχολογία; Γυναίκες -- Υγεία και υγιεινή; Φόβος; Ντροπή; Γυναικολογία; Προληπτική ιατρική; Γυναικολογική εξέταση; Άγχος; Ντροπή; Χρήση υπηρεσιών υγείας; Gynecological examination; Anxiety; Shame; Use of health services